Skoči do osrednje vsebine

Dnevi ESFRI

do
Virtualni dogodek
Slovensko predsedstvo Svetu EU in Evropski strateški forum za raziskovalne infrastrukture (ESFRI) vabita na dogodek na področju znanosti »Dnevi ESFRI« ki bodo potekali 6.in 7. decembra 2021 (v virtualnem formatu).

Dnevi ESFRI bodo obsegali 78. plenarno zasedanje ESFRI, ki bo potekalo 6. decembra (dogodek samo za delegate ESFRI) in 7. decembra 2021 javno Inavguracijo ESFRI Roadmapa 2021. Dogodek je organiziran v tesnem sodelovanju z Evropskim strateškim forumom za raziskovalne infrastrukture (ESFRI) in se osredotoča na javno predstavitev dokumenta "ESFRI Roadmap 2021".

ESFRI Roadmap je pomemben prispevek k Evropskemu raziskovalnemu prostoru (ERA). Cilj vsake posodobitve ESFRI Roadmapa je identificirati nove raziskovalne infrastrukture vseevropskega pomena in oceniti napredek pri izvajanju projektov, ki so bili del načrta v prejšnjih izdajah. Vsebuje tudi analizo ekosistema raziskovalne infrastrukture v Evropi. Predstavlja globalne/nacionalne/regionalne raziskovalne infrastrukture, se osredotoča na njihovo medsebojno povezanost in prikazuje, kako vplivajo na globalne izzive. ESFRI Roadmap 2021 vključuje 11 novih mednarodnih projektov na področju raziskovalnih infrastruktur in poročilo o razvoju obstoječih.

Na dogodku bosta sodelovali slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel ter v ministri prihodnjega tria (Češke, Francije, Švedske) in Italije.

Dogodek bo mogoče spremljati 7. decembra med 10 - 16:15 uro, preko uradnega ESFRI Youtube kanala.