Skoči do osrednje vsebine

Obravnava spolnega nadlegovanja v znanstvenem prostoru - Kaj se zgodi po prijavi?

do
Virtualni dogodek
Komisija za enake možnosti na področju znanosti v četrtek, 2. decembra ob 10.00 v okviru Meseca znanosti 2021 organizira spletni posvet z naslovom Obravnava spolnega nadlegovanja v znanstvenem prostoru - Kaj se zgodi po prijavi?

Univerze in raziskovalne organizacije si prizadevajo spodbujati ženske, da svojo kariero razvijajo in nadaljujejo v akademskem okolju. Pri tem jim je potrebno zagotoviti okolje, ki je varno v vseh pogledih, tudi z vidika spolnega nasilja. Pomembno odgovornost pri tem nosijo univerze in inštituti, saj je vprašanje spolnega nasilja neposredno povezano z vprašanjem zlorabe moči. Senzibilno in ozaveščeno okolje ni dovolj. Zagotavljanje varnega okolja v vseh procesih študija in dela, zaščita žrtve, načini sankcioniranja ter vsi podporni postopki morajo biti sistemsko urejeni, dobro komunicirani in predstavljeni vsem študentkam in študentom, raziskovalkam in raziskovalcem ter drugim zaposlenim. 

 

Z navedenimi dogodkov nameravamo spodbuditi razpravo o sistemskih rešitvah ter skozi pogovor osvetliti dobre prakse in uspešno delujoče sistemske pristope različnih tujih univerz in akademskih institucij.  

Komisija za enake možnosti na področju znanosti je svetovalno telo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki podpira promocijske ter druge dejavnosti na področju zagotavljanja enakih možnosti v znanosti ter sledi načelu uravnoteženega zastopanja obeh spolov pri imenovanju delovnih teles v pristojnosti ministrstva in pri pripravi pravnih aktov ter drugih strateških dokumentov na področju znanosti.

Javni spletni dogodek bo prenašala Slovenska tiskovna agencija (STA) in bo na voljo preko spletne povezave.

Za dodatne informacije glede dogodka se lahko obrnete na ga. Uršulo Konečnik, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.