Skoči do osrednje vsebine

26. november, svetovni dan oljke

do
Pariz, Francija in Ljubljana
Svetovni dan oljke je leta 2019 razglasila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO, s ciljem zaščititi oljko in spodbujati vrednote miru, modrosti ter harmonije, ki jih oljka simbolizira.

Obeležitev svetovnega dne oljke

10:00    Minister dr. Jože Podgoršek se bo udeležil posebnega promocijskega dogodka, ki ga MKGP soorganizira z Veleposlaništvom RS v Parizu in go. Emanuelle Dechelette, predsednico in soustanoviteljico tekmovanja Olio Nuovo Days Paris (danes Olivonomy).. Dogodek, ki je namenjen predstavitvi vrhunskih značilnosti slovenskih oljčnih olj strokovnjakom iz kroga francoske visoke gastronomije, bo organiziran v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU in Slovenije - Evropske gastronomske regije 2021.

Lokacija:  Institut Le Cordon Bleu, Pariz, Francija

13:00    Promocijski dogodek ob svetovnem dnevu oljke bo potekal v organizaciji Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper ter slovenskega trgovca. Udeležil se ga bo državni sekretar mag. Aleš Irgolič.

Udeležence dogodka v Sloveniji bo preko avdio vizualne povezave iz Pariza nagovoril minister dr. Jože Podgoršek.

Lokacija: Ljubljana

18:00    Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Zvezo društev oljkarjev Slovenije organizira okroglo mizo z naslovom »Strategija oljkarstva – priporočena cena ekstra deviškega oljčnega olja«. Na dogodku bodo sodelovali predstavniki MKGP, Konzorcija ZOP Tergeste, vodja akreditiranega Inštituta za oljkarstvo, Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in Čebelarske zveze Slovenije.

Okrogla miza bo potekala v avdio vizualni obliki, spremljati pa jo bo mogoče preko platforme ZOOM: Meeting ID: 873 4687 3595, Passcode: 005325

Dvostransko srečanje ministra Podgorška s francoskim ministrom Denormadijem

11:30    Minister dr. Jože Podgoršek se bo v Parizu srečal s francoskim ministrom za kmetijstvo in prehrano Julienom Denormandijem. Ministra bosta govorila o sodelovanju med državama, izpostavila pa bosta predsedovanje Slovenije Svetu EU na področju kmetijstva v luči bližajočega francoskega predsedovanja Svetu EU, ki ga Francija prevzema s 1. januarjem 2022.

Lokacija: Ministrstvo za kmetijstvo in prehrano, Pariz, Francija

Medijem bo po dogodkih posredovano sporočilo za javnost.