Skoči do osrednje vsebine

Spletni seminarji o možnostih širitve sodelovanja med EU in državami Latinske Amerike in Karibov

Avdio-video konferenca
Ministrstvo za zunanje zadeve bo v naslednjih tednih, v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU ter v želji po nadaljnji krepitvi odnosov z državami Latinske Amerike in Karibov (LAK), organiziralo niz spletnih seminarjev na ključnih področjih sodelovanja med EU in LAK.

Niz spletnih razprav EU-Latinska Amerika in Karibi (LAK) se nadaljuje v sredo 1. decembra ob 15. uri z dogodkom na temo okrevanja kot priložnosti za socialno kohezijo v regiji LAK, ki bo potekal pod naslovom 'The recovery as an opportunity for transformative social change: pathways towards an EU-LAC partnership for cohesive societies'. 

Dogodek so-organizira Slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije skupaj z Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) in Generalnim direktoratom za mednarodna partnerstva (DG INTPA), v partnerstvu z mednarodno Fundacijo EU-LAK in Razvojnim centrom OECD. Dogodek bo potekal na spletni platformi zoom v angleščini in španščini s simultanim prevajanjem v obeh jezikih ter bo trajal predvidoma do 17.30.

Prijavite se lahko na tej povezavi.

Uvodoma bodo predstavljene ugotovitve in priporočila o gospodarskih obetih LAK regije iz ekonomskega pregleda za Latinsko Ameriko 2021 (Latin American Economic Outlook 2021), ki so ga pripravili OECD, ECLAC in EU.

V nadaljevanju bodo predstavniki držav obeh regij, EU in LAK (Slovenije, Dominikanske republike, Francije, Mehike, Paragvaja in Španije) ter Evropske službe za zunanje delovanje, Evropske komisije, razvojnega centra OECD, Ekonomske komisije Združenih narodov za Latinsko Ameriko in Karibe (ECLAC) ter Oxfam intermon, razpravljali o izzivih in priložnostih za krepitev družbene kohezije v obdobju okrevanja po pandemiji covid ter vlogi, ki jo imajo pri tem mednarodne organizacije in EU v partnerstvu z regijo LAK.

Celoten program ter več informacij o dogodku v angleščini je dostopnih na spletni strani BSF.

Predstavitev seminarjev v angleškem jeziku.

Program.

V torek, 14. decembra bo sledil še dogodek s področja digitalizacije.

Vsi trije dogodki predstavljajo nadaljevanje razprav mednarodne konference Dnevi LAK 2021 in se nanašajo na prednostna področja programa tria predsedstev Svetu EU in agende EU v odnosu do LAK

22. in 23. novembra je potekal prvi seminar EU-LAK o krožnem gospodarstvu "Circular Economy, Governance and Scale – Europe and Latin America and the Caribbean in Conversation about Circular Transition", ki ga je ministrstvo pripravilo skupaj s Fundacijo EU-LAK in v sodelovanju s platformo za krožno gospodarstvo Slovenije (Circular Change), Brazilije (Exchange4Change), EU (ECESP) in brazilskim inštitutom za mednarodne odnose CEBRI. Spletni seminar je potekal v angleškem jeziku. Na visokem panelu seminarja so nastopili predstavniki Slovenije, Evropske službe za zunanje delovanje, Evropske komisije ter držav LAK, ki so aktivne v letos oblikovani Koaliciji LAK za krožno gospodarstvo, med njimi Argentine, Kolumbije in Kostarike. Seminar je vključeval še štiri panele, in sicer dva panela o kažipotih, strategiji in upravljanju ter izmenjavi izkušenj in praks ter dva panela s predstavitvami krožnega gospodarstva v podjetjih obeh regij, tudi z namenom njihovega povezovanja. Na vseh panelih so sodelovali strokovnjaki iz držav obeh regij. Nastopila sta tudi sopredsedujoča Mednarodnemu panelu za vire dr. Janez Potočnik in dr. Izabella Teixeira.