Skoči do osrednje vsebine

Spletni seminarji o možnostih širitve sodelovanja med EU in državami Latinske Amerike in Karibov

do
Avdio-video konferenca
Ministrstvo za zunanje zadeve v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU ter v želji po nadaljnji krepitvi odnosov z državami Latinske Amerike in Karibov (LAK), organizira niz spletnih seminarjev na ključnih področjih sodelovanja med EU in LAK.

Niz spletnih dogodkov EU-Latinska Amerika in Karibi (LAK) v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU se nadaljuje v torek, 14. decembra 2021, ob 15. uri z dogodkom s področja digitalizacije Zagon digitalnega vozlišča za razvoj (D4D hub) z Latinsko Ameriko in Karibi.
 
Dogodek predstavlja nadaljevanje aktivnosti na področju digitalizacije v okviru Tria predsedovanja Nemčija-Portugalska-Slovenija Svetu EU. Po oblikovanju skupnega digitalnega vozlišča EU za razvoj in zagonu digitalnega vozlišča za Afriko decembra 2020, v času predsedovanja Nemčije, ter otvoritvi podmorskega kabla EU-LAK BELLA junija 2021, v času predsedovanja Portugalske, slovensko predsedstvo nadaljuje aktivnosti z zagonom digitalnega vozlišča za razvoj z Latinsko Ameriko in Karibi.
 
Dogodek bodo uvodoma nagovorili komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen, izvršna direktorica Ekonomske komisije ZN za Latinsko Ameriko in Karibe Alicia Barcena ter državni sekretar v Ministrstvu za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan v vlogi ministra za razvojno sodelovanje. Razpravljalci, med katerimi bo tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, bodo govorili o vplivih digitalnih rešitev in možnostih za digitalno preobrazbo.

Soorganizatorja dogodka sta Generalni direktorat za mednarodna partnerstva (DG INTPA) Evropske komisije in sekretariat digitalno razvojnega vozlišča.

Dogodek bo potekal virtualno v angleškem jeziku. Vabimo vas, da se nam pridružite s spremljanjem dogodka na povezavi, kjer se tudi prijavite.

Več informacij je na voljo na spletni strani BSF.

1. decembra 2021 je potekal dogodek na temo okrevanja kot priložnosti za socialno kohezijo v regiji z naslovom "The recovery as an opportunity for transformative social change: pathways towards an EU-LAC partnership for cohesive societies." Dogodek je so-organiziralo Slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije skupaj z Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) in Generalnim direktoratom za mednarodna partnerstva (DG INTPA), v partnerstvu z mednarodno Fundacijo EU-LAK in Razvojnim centrom OECD. Predstavljene so bile ugotovitve in priporočila o gospodarskih obetih LAK regije iz ekonomskega pregleda za Latinsko Ameriko 2021 (Latin American Economic Outlook 2021), ki so ga pripravili OECD, ECLAC in EU. Pred držav obeh regij, EU in LAK (Slovenije, Dominikanske republike, Francije, Mehike, Paragvaja in Španije) ter Evropske službe za zunanje delovanje, Evropske komisije, razvojnega centra OECD, Ekonomske komisije Združenih narodov za Latinsko Ameriko in Karibe (ECLAC) ter Oxfam intermon, so razpravljali o izzivih in priložnostih za krepitev družbene kohezije v obdobju okrevanja po pandemiji covid ter vlogi, ki jo imajo pri tem mednarodne organizacije in EU v partnerstvu z regijo LAK.

22. in 23. novembra 2021 je potekal prvi seminar EU-LAK o krožnem gospodarstvu "Circular Economy, Governance and Scale – Europe and Latin America and the Caribbean in Conversation about Circular Transition", ki ga je ministrstvo pripravilo skupaj s Fundacijo EU-LAK in v sodelovanju s platformo za krožno gospodarstvo Slovenije (Circular Change), Brazilije (Exchange4Change), EU (ECESP) in brazilskim inštitutom za mednarodne odnose CEBRI. Spletni seminar je potekal v angleškem jeziku. Na visokem panelu seminarja so nastopili predstavniki Slovenije, Evropske službe za zunanje delovanje, Evropske komisije ter držav LAK, ki so aktivne v letos oblikovani Koaliciji LAK za krožno gospodarstvo, med njimi Argentine, Kolumbije in Kostarike. Seminar je vključeval še štiri panele, in sicer dva panela o kažipotih, strategiji in upravljanju ter izmenjavi izkušenj in praks ter dva panela s predstavitvami krožnega gospodarstva v podjetjih obeh regij, tudi z namenom njihovega povezovanja. Na vseh panelih so sodelovali strokovnjaki iz držav obeh regij. Nastopila sta tudi sopredsedujoča Mednarodnemu panelu za vire dr. Janez Potočnik in dr. Izabella Teixeira.

Vsi trije dogodki predstavljajo nadaljevanje razprav mednarodne konference Dnevi LAK 2021 in se nanašajo na prednostna področja programa tria predsedstev Svetu EU in agende EU v odnosu do LAK.

Celoten program ter več informacij o dogodku v angleščini je dostopnih na spletni strani BSF.