Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca »Človekove pravice za vse starosti: Spodbujanje vseživljenjskega vidika in medgeneracijskega sodelovanja za spoprijemanje s starizmom«

do
Spletna konferenca
Konferenco organizira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z AGE Platform Europe in Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Govorci bodo predstavili izvore, pojavne oblike in posledice starizma, obravnavali pa bomo tudi konkretne strategije za spoprijemanje s starizmom.

Z mednarodno konferenco »Človekove pravice za vse starosti: Spodbujanje vseživljenjskega vidika in medgeneracijskega sodelovanja za spoprijemanje s starizmom« želimo opozoriti na škodljive posledice starizma in iskati poti za uspešno spoprijemanje z njim. »Ni naključje, da konferenco posvečamo ravno temi starizma. Gre za proces stereotipiziranja, predsodkov, lahko pa tudi zavestne diskriminacije na podlagi starosti,« je dejal minister Janez Cigler Kralj in dodal, da »Starejši zaradi starizma izgubljajo svoje individualne značilnosti in postajajo neopazni člani skupine starejših«. Svetovna zdravstvena organizacija v svojem Globalnem poročilu o starizmu ugotavlja, da ima starizem dolgoročne posledice za človekovo zdravje, dobro počutje in človekove pravice.

Rešitve bomo iskali v medgeneracijskem sodelovanju in vseživljenjskem vidiku k staranju. Svoje poglede in mnenja bodo z nami delili vrhunski strokovnjaki in strokovnjakinje. V imenu Evropske komisije nas bosta nagovorili podpredsednica in komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica ter komisarka za enakost Helena Dalli.

Za spremljanje konference se je treba prijaviti v sistemu SAOD, nato pa prejmete povezavo na dogodek.