Skoči do osrednje vsebine

Posvetovanja nacionalnih odborov in portugalskega zunanjega ministrstva o mednarodnem pravu

Kdaj do
Kje Ljubljana
Ministrstvo za zunanje zadeve bo gostilo virtualna posvetovanja med slovenskim, avstrijskim, francoskim, nemškim in nizozemskim nacionalnim odborom za mednarodno humanitarno pravo ter Ministrstvom za zunanje zadeve Portugalske o mednarodnem humanitarnem pravu. Gre za prva posvetovanja med petimi nacionalnimi odbori za mednarodno humanitarno pravo, ki jih gosti slovensko zunanje ministrstvo.

Dogodek bo odprl generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito interesov dr. Marko Rakovec. Glavna govorka pa bo dr. Helen Durham, direktorica za mednarodno pravo in politiko Mednarodnega odbora Rdečega križa. Na panelih bodo sodelovali ugledni domači in tuji strokovnjaki za mednarodno humanitarno pravo in regionalna pravna svetovalka Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Program posvetovanj je zasnovan skladno s prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu EU in resolucijo "Bringing IHL Home", ki je bila sprejeta na 33. Mednarodni konferenci Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Ženevi leta 2019.

Namen posvetovanj je predvsem izmenjava dobrih praks, naučenih lekcij in strokovnih stališč, ki prispevajo k okrepitvi skladnega ravnanja z mednarodnim humanitarnim pravom, promociji mednarodnega humanitarnega prava ter širjenju njegovega poznavanja.