Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju

Kdaj
Kje Bruselj, Belgija
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se bo v imenu ministra dr. Anžeta Logarja udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve (FAC) v Bruslju, ki ga bo vodil visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. V središču razprav bosta Zahodni Balkan in Sahel.

Člani sveta bodo predvidoma razpravljali o možnostih za krepitev sodelovanja med EU in Zahodnim Balkanom. Slovenija kot predsedujoča Svetu EU močno podpira krepitev koordinacije in sodelovanja Unije s partnericami z Zahodnega Balkana. Ministri in državni sekretarji se bodo v razpravi o Zahodnem Balkanu predvidoma osredotočili na razmere v Bosni in Hercegovini ter na odnose med Srbijo in Kosovom.

V razpravi o Sahelu bo poudarek na zaskrbljujočih varnostnih razmerah in humanitarni krizi, pri čemer je cilj stabilizacija razmer v regiji. Člani sveta bodo prav tako izmenjali stališča o aktualnih zunanjepolitičnih temah, kot so Belorusija, energetska kriza, razmere v Sudanu, Etiopiji itd. Predvidoma bodo sprejeli sklepe o konvencionalnem orožju in pregledni konferenci Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT).

Državni sekretar dr. Raščan se bo po zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve udeležil še ministrskega zasedanja Vzhodnega partnerstva ter skupnega zasedanja ministrov za zunanje zadeve in ministrov za obrambo, kjer bodo razpravljali o strateškem kompasu.