Skoči do osrednje vsebine

Slovesnost ob 75. obletnici UNESCO

do
Danes, 12. novembra 2021, bo ob 16. uri posebna slovesnost ob 75. obletnici UNESCO.

Več kot 20 voditeljev držav, med njimi tudi Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor ter Predsednik Republike Francije gospod Emmanuel Macron, bodo počastili ta zgodovinski dogodek na posebni slovesnosti, ob prisotnosti večjega števila umetnikov in glasbenikov, vključno z znanim filmskim igralcem in UNESCO Ambasadorjem Dobre volje za mir in spravo Forestom Whitakerjem.

Slovesnost bo potekala v okviru 41. zasedanja generalne konference UNESCO, ki trenutno poteka v Parizu. Zasedanja se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec. 

Vljudno vabljeni, da na daljavo v živo sledite slavnostni proslavi.  

Po dveh svetovnih vojnah v manj kot tridesetih letih se je z ustanovitvijo UNESCO rodila jasna vizija: dosega trajnega miru, gospodarski in politični sporazumi med državami niso dovolj. Veliko bolj je potrebno, da združimo vse družbe sveta z medsebojnim razumevanjem in dialogom med kulturami.

V več kot sedmih desetletjih je UNESCO izvajal mednarodne programe, da bi to vizijo lahko uresničili.

UNESCO je že od samega začetka obsojal rasizem in mobiliziral filozofe, umetnike, najsvetlejše ume iz vseh držav, da bi razvili inovativne projekte, ki so spremenili naš pogled na svet (UNESCO konvencija o varovanju svetovne kulturne in naravne dediščine, Univerzalna konvencija o avtorskih pravicah, Biosferni rezervati, Geološki parki, Nesnovna dediščina, UNESCO katedre, UNESCO pridružene šole).