Skoči do osrednje vsebine

Objava UNESCO poročila o prihodnosti izobraževanja

do
Unesco bo v sredo, 10. novembra 2021, ob 13.30 objavil novo poročilo o prihodnosti izobraževanja z naslovom Reimaging Our Futures Together: New Social Contract for Education (Skupaj si na novo zamislimo našo prihodnost: Nova družbena pogodba za izobraževanje).

Pripravo poročila je vodila mednarodna komisija na visoki ravni, v njej so sodelovali vodilni z različnih področij in različnih regij sveta. Poročilo bo ponudilo celovito dolgoročno vizijo razvoja izobraževanja in bo zato po dometu obravnave in vplivanja  primerljivo z edinima dvema podobno prelomnima poročiloma te iste organizacije: Faurejevim (1972) in Delorsovim (1996, v slovenščini Učenje: skriti zaklad).

Dogodku ob objavi poročila bo prisostvovala tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, v živo ga je možno spremljati na daljavo

Pri pripravi poročila so sodelovali tudi slovenski deležniki, med njimi najbolj množično slovenske Unescove šole. Jeseni 2020 so tako na Unescovih šolah potekale delavnice na temo trajnostnega razvoja in izobraževanja za globalno državljanstvo, v katerih je sodelovalo več kot 150 učiteljev ter 200 dijakov in učencev. Izbor izmed vseh prispevkov, ki so jih vodje Unescovih središč pripravile kot rezultat delavnic, je bil zatem preveden v angleščino ter poslan v Pariz skupaj s končnim poročilom, ki ga je pripravil nacionalni koordinator.

Mednarodna koordinacija je z veseljem sprejela slovenski prispevek in v marcu 2021 povabila nacionalnega koordinatorja Unescovih šol, Jožeta Bogataja, da na webinarju Unescovih šol z vsega sveta predstavi poročilo slovenskih šol skupaj z učiteljico Matejo Feltrin Novljan iz Unescovega središča ASP za Gorenjsko.