Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na prvem gospodarskem forumu EU-Srednja Azija

do
Biškek, Kirgizija
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan bo v petek, 5. novembra, v Biškeku sodeloval na prvem gospodarskem forumu EU-Srednja Azija. Poudarki foruma so podpora zelenemu in odpornemu okrevanju po družbeni in gospodarski krizi, ki jo je povzročila pandemija covida-19. Ob robu foruma je predvidenih več dvostranskih srečanj.

Na forumu bodo razpravljali o okrevanju gospodarstev po pandemiji covida-19 in o pomenu regionalnega povezovanja, kar je ključno pri soočanju z izzivi in priložnostmi na treh prednostnih področjih: pri zeleni obnovi, digitalizaciji in boljšem poslovnem okolju.

Državni sekretar dr. Raščan bo v vlogi ministra za razvoj nagovoril zbrane na plenarnem zasedanju pod točko »Intervencije na visoki ravni«. Na forumu bodo sodelovali visoki predstavniki Evropske unije, držav članic in srednjeazijskih držav. V imenu Evropske unije bo forum vodil izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Sodelovali bodo tudi predstavniki mednarodnih finančnih institucij in mednarodnih organizacij.

Forum je zasnovan kot platforma za regionalni in medregionalni dialog o skupnih rešitvah za uresničevanje ciljev regionalnega sodelovanja, določenih v strategiji EU za Srednjo Azijo.

Državni sekretar v ministrstvu za zunanje zadeve dr. Raščan se bo ob robu dogodka 5. in 6. novembra srečal z visokimi gosti in kirgizijskimi sogovorniki, med drugim z namestnikom zunanjega ministra Kirgizije Nuranom Nijazalievom in vodjo delegacije EU v Kirgiziji Eduardom Auerjem.