Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin bo pred dnevom spomina na mrtve položil vence k več obeležjem

do
Kamnik ob 8.30, Ljubljana - Žale ob 9.40 do 11.30
Minister za obrambo mag. Matej Tonin se bo v okviru spominskih slovesnosti pred dnevom spomina na mrtve s polaganjem vencev poklonil padlim na več lokacijah.

V petek, 29. oktobra, ob 8.30, bo minister za obrambo z županom Občine Kamnik  Matejem Slaparjem najprej položil venec na grob Edvarda Peperka in pred spomenikom generala Rudolfa Maistra v Kamniku. 

V nadaljevanju bo minister za obrambo mag. Matej Tonin z delegacijo Ministrstva za obrambo z vojaškimi častmi položil vence k spominskim obeležjem na ljubljanskem pokopališču Žale:

  • 9.40 – polaganje venca k spomeniku  padlim v 1. svetovni vojni
  • 9.50 – polaganje venca k spomeniku Lipa sprave
  • 10.15 – polaganje venca v spominskem parku NOB
  • 10.50 – polaganje venca pri spomeniku v Gramozni jami
  • 11.15  – polaganje venca  padlim v vojni za Slovenijo 1991 k spomeniku Pomnik 91.

Ob tej priložnosti bo v okviru krajše slovesnosti minister za obrambo tudi nagovoril prisotne.

V okviru Ministrstva za obrambo od letos deluje tudi Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki bo v sodelovanju s Protokolom Republike Slovenije, drugimi organi in organizacijami ob dnevu spomina na mrtve organizira številne komemorativne slovesnosti in polaganja vencev na vojnih grobiščih v Sloveniji in grobiščih slovenskih žrtev v sosednjih državah. Skupaj bodo državne delegacije vence položile na več kot 20 lokacijah v Sloveniji, 54 lokacijah na avstrijskem Koroškem, 4 lokacijah v preostalih krajih Avstrije, 16 lokacijah na Tržaškem in Goriškem, 9 krajih v Benečiji, 3 lokacijah na Hrvaškem in v taborišču Šarvar na Madžarskem. Vojaška atašeja bosta venec položila tudi pred spominski plošči padlih Slovencev v 1. svetovni vojni na Poljskem in v Ukrajini. 

Osrednja slovesnost ob dnevu spomina na mrtve bo potekala 1. novembra  ob 11. uri pred Spomenikom vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami na Kongresnem trgu v Ljubljani.