Skoči do osrednje vsebine

Evropski ministri za energijo na izrednem zasedanju v Luksemburgu o naraščajočih cenah energije

do
Luksemburg
Evropski ministri za energijo se bodo v torek, 26. oktobra v Luksemburgu sestali na izrednem zasedanju Sveta EU za energijo, na katerem bodo razpravljali o naraščajočih cenah energije in mogočih ukrepih na nacionalni in EU ravni.

V zadnjih tednih je namreč zaradi dviga cen zemeljskega plina in premoga na svetovnih trgih prišlo do najvišjega skoka v cenah električne energije v zadnjih letih. Zasedanja se bo udeležil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je ob tem dejal: "Zasedanje ministrov za energijo je slovensko predsedstvo sklicalo z namenom pomoči, podpore in zaščite evropskih državljanov in podjetij ob povišanju svetovnih cen energije. Višanje cen energije, ki smo mu priča v zadnjem času, je nov dokaz, da v Evropi potrebujemo več energije iz obnovljivih virov in večjo energetsko učinkovitost. Pomembno je, da na dolgi rok ohranimo dobro delujoč in popolnoma integriran notranji energetski trg."

Več informacij o dnevnem redu in izidu te seje je na voljo na spletnem mestu Sveta Evropske unije.

Informacije za medije: pred zasedanjem, predvidoma ob 8.45, bo minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec podal doorstep izjavo. Po zasedanju, predvidoma ob 12.30, bo novinarska konferenca, na kateri bosta sodelovala minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in evropska komisarka za energijo Kadri Simson. Objavljeno bo tudi sporočilo za javnost.