Skoči do osrednje vsebine

Na drugo plenarno zasedanje Konference o prihodnosti Evrope vabljeni partnerji z Zahodnega Balkana

do
Strasbourg, Francija
Državni sekretar Gašper Dovžan bo v soboto, 23. oktobra 2021, kot sopredsedujoči izvršnemu odboru Konference o prihodnosti Evrope nagovoril udeležence drugega plenarnega zasedanja konference v Strasbourgu.

"V središče Konference o prihodnosti Evrope prihajajo vsebine, ki so v interesu evropskih državljanov. Ti imajo namreč nosilno vlogo v široki razpravi o tem, kakšna bi morala biti Unija v prihodnosti, da bo izpolnila njihova pričakovanja," je poudaril državni sekretar Gašper Dovžan pred zasedanjem. Na plenarnem zasedanju bomo prvič razpravljali o prispevkih državljanov, ki so se pred tem udeležili prvih zasedanj panelov evropskih državljanov, in državljanov, ki so se udeležili nacionalnih panelov in dogodkov v državah članicah oziroma objavljali na večjezični platformi. S prvo udeležbo predstavnikov omenjenih državljanov bo plenarno zasedanje dejansko zasedanje z državljani in o državljanih. "Kot predsedujočo Svetu EU nas še posebej veseli, da bodo na zasedanju prvič sodelovali partnerji z Zahodnega Balkana, saj je evropska prihodnost hkrati tudi njihova prihodnost," je še dodal državni sekretar Dovžan. 

Na plenarnem zasedanju pričakujemo izmenjavo mnenj o sporočilih iz panelov evropskih državljanov in z nacionalnih panelov in dogodkov ter o vmesnem poročilu večjezične digitalne platforme. Poleg predstavnikov Evropskega parlamenta, Sveta EU in Evropske komisije bo na plenarnem zasedanju sodelovalo tudi 80 predstavnikov državljanov, ki so bili izbrani izmed 800 udeležencev panelov evropskih državljanov, 27 predstavnikov panelov in dogodkov iz držav članic, predstavniki civilne družbe, socialnih partnerjev, Odbora regij in Evropskega ekonomsko-socialnega odbora ter izvoljeni predstavniki lokalnih oblasti. Na zasedanje so kot gostje vabljeni tudi partnerji z Zahodnega Balkana.

Program in dnevni red plenarnega zasedanja

Več o zasedanju, prispevkih državljanov na Evropskih državljanih forumih in digitalni platformi