Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta

do
Zunanji minister dr. Anže Logar se bo v vlogi visokega predstavnika Slovenije, ki med predsedovanjem zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom, od 18. do 21. oktobra udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

V imenu Sveta Evropske unije bo v torek, 19. oktobra, sodeloval v razpravi o smernicah o državni pomoči na področju podnebja, energetike in okolja ter o pravici do zdravega okolja. Sodeloval bo tudi v razpravi o krizi vladavine prava na Poljskem in primatu prava Evropske unije. 

V torek bo minister dr. Logar s Konferenco predsednikov odborov Evropskega parlamenta izmenjal mnenja o doslej doseženem napredku na prednostnih področjih slovenskega predsedovanja Svetu EU. Posebej se bo osredotočil na gospodarsko okrevanje in odpornost ter na dosežke vrha EU-Zahodni Balkan, ki ga je Slovenija gostila 6. oktobra.

V sredo, 20. oktobra, bo v imenu Sveta EU sodeloval v razpravah o pripravah na zasedanje Evropskega sveta, o Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah v Glasgowu ter o porastu desnega ekstremizma in rasizma v Evropi. Teme razprav med poslanci bodo tudi prva obletnica prepovedi splava na Poljskem, globalni davčni sporazum, ki bo potrjen na vrhu G20 v Rimu, ter zavračanje migrantov na zunanji meji Unije.

V četrtek, 21. oktobra, bo minister dr. Logar evropskim poslancem predstavil izide vrha EU-Zahodni Balkan.