Skoči do osrednje vsebine

Neformalna videokonferenca ministrov za telekomunikacije in informacijsko družbo

Videozasedanje
Ministri držav članic EU, pristojni za telekomunikacije in informacijsko družbo, bodo 14. oktobra 2021 na neformalni videokonferenci razpravljali o umetni inteligenci, ki je prednostno področje Slovenije kot predsedujoče na področju digitalizacije. Razpravo bo vodil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Evropska komisija je aprila 2021 predstavila predlog akta o umetni inteligenci in načrt skupnih ukrepov za spodbujanje razvoja in uporabe umetne inteligence. Namen akta je vzpostavitev enotnega trga za umetno inteligenco, kar bo prispevalo k hitremu razvoju in uveljavljanju umetne inteligence v EU ob hkratnem doslednem spoštovanju etičnih standardov ter temeljnih pravic in svoboščin.

Razvoj in uporaba umetne inteligence sta pomemben vir gospodarske rasti in družbene blaginje v Uniji ter imata velik vpliv na podnebne spremembe in zdravstveno varstvo ter na različna področja delovanja, od finančnih storitev do kmetijstva, od industrijske avtomatizacije in mobilnosti do izobraževanja in javnih storitev. Hkrati nekatere značilnosti umetne inteligence prinašajo posebna in lahko velika tveganja za naše varnostne standarde in temeljne pravice. Na ravni EU in držav članic že obstaja močan pravni okvir, ki ščiti varnost in temeljne pravice, vendar veljavna zakonodaja ni ciljno usmerjena in ni primerna za obravnavo posebnih tveganj umetne inteligence.

Ministri držav članic bodo v politični razpravi delili svoje poglede na to, ali je predlagani akt o umetni inteligenci ustrezen za reševanje izzivov, ki smo jim priča na tem področju, in ocenili vpliv akta zlasti na varstvo temeljnih človekovih pravic. Razprava ministrov držav članic bo namenjena tudi oceni ukrepov za podporo inovacijam.

Cilj Slovenije kot predsedujoče glede predloga akta o umetni inteligenci je do decembra 2021 zaključiti vsaj eno celovito obravnavo besedila in predstaviti prvi kompromisni predlog ali poročilo o napredku.