Skoči do osrednje vsebine

Zadnji pripravljalni sestanek ministrov pred Podnebno konferenco novembra v Glasgowu

do
Milano, Italija
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se bo udeležil zadnjega pripravljalnega sestanka okoljskih ministrov v Milanu pred Podnebno konferenco (COP 26), ki bo potekala novembra v Glasgowu.

Ministri bodo razpravljali in pregledali stanje odprtih vprašanj, ki so bistvenega pomena za doseganje konkretnega napredka in s tem uspešnega zaključka pogajanja na Podnebni konferenci. V ospredju bo razprava o dvigu ambicije na področju blaženja podnebnih sprememb in nujnem zmanjševanju emisij toplogrednih plinov (TPG) z namenom omejitve segrevanja ozračja na 1,5 stopinje, kot enega izmed ciljev Pariškega sporazuma. Izmenjali bodo tudi mnenja glede oblikovanja pravil za mednarodne ogljične trge (6. člen) in določitve Skupnih časovnih okvirjev za Nacionalno določene prispevke, ter s tem dokončanje Knjige pravil za izvajanje Pariškega sporazuma. Prav tako bodo razpravljali o napredku pri krepitvi ukrepov za prilagajanje na podnebne spremembe in naslavljanju škod in izgub kot posledic podnebnih sprememb ter doseganje soglasja glede globalnega cilja za prilagajanje. Ministri bodo razpravljali tudi o možnostih za krepitev podnebnega financiranja.

Zagotovljene bodo možnosti regionalnim pogajalskim skupinam, da predstavijo svoja pogajalska stališča in opravijo pregled napredka. Minister mag. Andrej Vizjak bo kot predsedujoči Svetu EU za okolje, skupaj s predstavniki Evropske komisije, zastopal stališča v imenu EU.