Skoči do osrednje vsebine

Evropska noč raziskovalcev letos sporoča, da je znanost za vse

do
Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica...
Evropska noč raziskovalcev je vseevropski projekt programa za raziskovanje in tehnološki razvoj v okviru katerega se v enem dnevu zvrstijo številni dogodki na temo raziskovanja in inovacij. Veliko jih bo tudi v Sloveniji. Odvijali se bodo v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici, pod okriljem tamkajšnjih univerz, dogodki pa bodo tudi v nekaterih drugih mestih.
Slikovno gradivo.

Glavni cilj dogodka je približati raziskovalce in njihovo delo ter dosežke širši javnosti. | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Letošnji projekt Evropske noči raziskovalcev bo potekal pod ključnim sporočilom ZnAnosT za vsE (akronim ZATE) in Noč ima svojo moč (akronim NočMoč). Z njim organizatorji želijo sporočiti, da lahko vsakdo postane raziskovalec. Glavni cilj dogodka je približati raziskovalce in njihovo delo ter dosežke širši javnosti, pa tudi spodbuditi mlade k izbiri raziskovalne kariere ter spodbuditi raziskovalni način mišljenja.

Noč raziskovalcev je eden od petih razpisov v okviru Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), ki je že od leta 1996 eden od glavnih instrumentov Evropske unije za spodbujanje znanstvene odličnosti v okviru mednarodne in medsektorske mobilnosti pri doktorskem izobraževanju in podoktorskem raziskovanju.

Na dogodkih bodo v petek, 24. septembra, sodelovali tudi štirje koordinatorji Nacionalne kontaktne točke (NKT) z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Nacionalne kontaktne točke tvorijo strokovne podporne službe, ki so bistveni del izvajanja programa Obzorje Evropa.

Dr. Andreja Umek Venturini, ki je NKT za Evropski raziskovalni svet, bo v Ljubljani predstavila steber odličnosti v Obzorju Evropa, zlasti projekte Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). Ob 13h bo na Prešernovnem trgu na stojnici EU kotička predstavila ERC v obliki pogovora z moderatorko Hiše eksperimentov.

Peter Sterle, ki je NKT za raziskovalne infrastrukture, bo v Ajdovščini, v Dvorani prve slovenske vlade, med 14. in 19. uro predstavljal prispevek EU k financiranju in razvoju raziskovalnih infrastruktur. V EU kotičku bo gostil prof. dr. Andrejo Gomboc, raziskovalko na Univerzi v Novi Gorici in predsednico Sveta za znanost in tehnologijo. Pogovarjala se bosta o možnostih, ki jih evropska raziskovalna infrastruktura ponuja slovenskim raziskovalcem in kakšen ima vpliv na naše vsakdanje življenje.

Mag. Darija Valančič, NKT za pravne in finančne zadeve, bo v Bistri v Tehniškem muzeju v okviru EU kotička med 18. in 20. uro predstavila program Obzorje Evropa. Zaključil se bo s pogovorom z dr. Barbaro Juršič, direktorico Tehniškega muzeja, ki bo ob 20. uri.

Dr. Stojan Sorčan, NKT za instrument Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), se bo v Mariboru zjutraj ob 9. uri pogovarjal z novinarji o Evropski noči raziskovalcev in vlogi Obzorja Evropa za Slovenijo, ob 11.45 bo na rektoratu Univerze v Mariboru v okviru dogodka Nove priložnosti mednarodnega raziskovalnega in inovacijskega sodelovanja predstavil vlogo MSCA za gospodarstvo, popoldne pa se bo v tamkajšnjem EU kotičku pogovarjal z uspešnimi raziskovalci o njihovem sodelovanju v evropskih projektih. Zvečer bo dr. Sorčan v Vetrinjskem dvoru podelil nagrade v okviru natečaja Zveze prijateljev mladine v Mariboru na temo Po železni cesti v zeleno prihodnost.

Več: