Skoči do osrednje vsebine

Vrh Združenih narodov o prehranskih sistemih

do
Virtualni dogodek
Na sedežu Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku bo v virtualni obliki potekal Vrh Združenih narodov o prehranskih sistemih.

Namen vrha je potrditev zavez držav za prehod na trajnostne, pravične in odporne prehranske sisteme, ki so vsebovane v posebni Izjavi o ukrepanju (Statement of Action of the UN SG Guterres). V naslednjih devetih letih si bo mednarodna skupnost v okviru Agende 2030 prizadevala za uresničitev sprejetih zavez v okviru različnih koalicij in pobud za aktivnosti.

Slovenija se je aktivno vključevala v priprave na vrh, tako v okviru EU, kot v okviru OZN ter na nacionalni ravni, kjer je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziralo nacionalni dialog za iskanje rešitev pri pospešitvi prehoda na trajnostno proizvodnjo in porabo hrane v Sloveniji. V razpravah smo predstavili primere naših dobrih praks, še posebej pa smo izpostavili vlogo mladih, žensk in malih proizvajalcev.

Dogodek bo možno spremljati v živo, potrebna pa je predhodna registracija na spletni strani OZN (začetek ob 15. uri po CET).