Skoči do osrednje vsebine

S slovenskim dnevom športa v Sloveniji uradna otvoritev Evropskega tedna športa

do
Park Tivoli, Bled
V četrtek, 23. septembra 2021, bo v parku Tivoli v Ljubljani potekala osrednja prireditev ob Slovenskem dnevu Športa, na kateri bosta ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel simbolno otvorili Evropski teden športa.

Slovenci smo izrazito športen narod, kar dokazujejo tudi številni izjemni dosežki naših športnikov in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije razglasila 23. september za Dan slovenskega športa. Gre za dan, s katerim želimo spodbuditi telesno aktivnost, ki je izjemnega pomena za zdravje. Naj bo to dan, ob katerem s svojo telesno dejavnostjo izrazimo svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdrave, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo. Zato je 23. september tisti dan, ko Olimpijski komite Slovenije (OKS) v sodelovanju z različnimi športnimi zvezami in drugimi organizacijami vsako leto organizira vrsto aktivnosti širom Slovenije. V parku Tivoli bo potekala osrednja prireditev od 9. do 13.30 ure. 

Evropski teden športa (23. – 30. september 2021, države EU)

Evropski teden športa v Sloveniji poteka že od leta 2015, in sicer vsako leto med 23. in 30. septembrom. Namenjen je vsem, ne glede na starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost. V okviru evropskega tedna športa se organizira aktivnosti, ki spodbujajo k telesni dejavnosti in nudijo vrsto priložnosti za preizkušanje novih aktivnosti. Hkrati pa je Evropski teden športa priložnost tudi za povezovanje, združevanje, vključevanje. V Parku Tivoli v Ljubljani se bodo zbrali tudi koordinatorji Evropskega tedna športa iz celotne Evrope. V Sloveniji se bodo v okviru tedna športa zvrstili različni dogodki

Seminar Evropske komisije »Zdrav življenjski slog za vse« (HealthyLifestyle4All) (23. september, 15:00 - 18:00, Bled) 

Namen tokratnega seminarja Evropske komisije je povezati šport in aktivni način življenja z zdravjem, prehrano in drugimi področji. Ministrica prof. dr. Kustec bo nagovorila prisotne in predstavila slovensko zavezo za vseživljenjsko telesno dejavnost, s katero želimo spodbuditi aktivnosti za povečanje telesne dejavnosti za celotno populacijo. Slovesen podpis zaveze je predviden ob 17.00 uri. Seminarja se bodo ob predstavnikih držav članic udeležili tudi predstavniki različnih svetovnih in evropskih športnih organizacij, med njimi tudi predsednik Svetovne antidopinške organizacije WADA, Witold Banka.

Uradna otvoritev Evropskega tedna športa in obeležitev slovenskega dneva športa (23. september, 19:00 - 20:10, Bled)

Na slavnostni prireditvi bo evropska komisarka uradno otvorila teden evropskega športa, hkrati pa bo prireditev posvečena tudi obeležitvi Slovenskega dneva športa in odprtju razstave ob 30. obletnici športa v Sloveniji.

Evropska konferenca Vseživljenjska telesna dejavnost (24. September, 9.00 – 17.00, Bled)

Slovensko predsedstvo organizira evropsko konferenco Vseživljenjska telesna dejavnost, ki bo namenjena razpravi o spodbujanju vseživljenjske telesne dejavnosti, izzivom telesne (ne)dejavnosti in vseživljenjske udeležbe v športu, telesni vadbi, spremljanju telesne zmogljivosti, pomembnosti medsektorskega sodelovanja in predstavitvi dobrih praks ter vlogi medijev pri spodbujanju telesne dejavnosti.


Za dodatne informacije vam je voljo uradna govorka Maja Krušič Šega (051 367 733).