Skoči do osrednje vsebine

Konferenca na temo raziskav raka - »Principi uspešnega vključevanja bolnikov v raziskave raka«

do
Virtualno
Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, v sodelovanju z nemškim zveznim ministrstvom za raziskave in izobraževanje ter portugalskim ministrstvom za znanost in tehnologijo, pripravljamo virtualno konferenco tria Slovenije, Nemčije in Portugalske z naslovom »Principi uspešnega vključevanja bolnikov v raziskave raka«.

Konferenca bo združila vodilne strokovnjake in predstavnike društev bolnikov, ki bodo predstavili prednosti principov in načine  vključevanja bolnikov v raziskave raka. Predstavniki društva bolnikov s področja onkologije in Evropske Komisije pa bodo predstavili prihodnje korake k implementaciji principov uspešnega vključevanja bolnikov v raziskave raka.

Na dogodku bosta sodelovali s predstavitvijo in v okviru okrogle mize tudi dve slovenski strokovnjakinji:

  • dr. Tanja Španić, predsednica slovenskega in evropskega združenja Europa Donna ter
  • Tanja Marinko, vodja Sektorja radioterapije, Onkološki inštitut Ljubljana.

Vključevanje bolnikov v raziskave raka je prioriteta tria Slovenije, Nemčije in Portugalske. V ta namen so ministrica Kustec, ministrica Anja Karliczek in minister Manuel Heitor decembra 2020 podpisali Deklaracijo o učinkovitih raziskavah raka "Evropa: združena proti raku" ter izvedli dve delavnici »Principi uspešnega vključevanja bolnikov v raziskave raka« izvedeni v decembru 2020.

Slovensko predsedstvo se skupaj s trio partnerjema zavzema za inkluziven pristop, ki obolelim za rakom, vsem, ki so že ozdraveli in njihovim družinam omogoča aktivnejšo vlogo v raziskavah in možnost sodelovanja v procesu odločanja. S tovrstnim pristopom si trio prizadeva povečati učinkovitost raziskav in njihov domet. Takšne pristope je v ospredje postavil tudi letošnji Evropski vrh o raziskavah raka, ki je maja združil vodilne predstavnike vlad s področja raziskav in zdravja, akademska in bolnišnična združenja ter združenja pacientov.