Skoči do osrednje vsebine

Razprava notranjih ministrov o enotnem odzivu EU glede Afganistana

Bruselj
Slovensko predsedstvo sklicuje izredno zasedanje ministrov EU za notranje zadeve o trenutnih razmerah v Afganistanu. Zasedanje bo vodil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

»Želimo si poenotiti stališče EU glede odziva na morebiten vpliv tamkajšnjih razmer na migracijske in varnostne razmere v EU,« je napovedal minister Hojs. Da bi zagotovili usklajen pristop in enotno komunikacijo, si bo slovensko predsedstvo na zasedanju prizadevalo za sprejetje skupne izjave ministrov EU za notranje zadeve. Ob tem je minister še dejal: »Cilj je tudi oblikovati nabor ukrepov, ki bi pomagali preprečiti ponovitev scenarija iz leta 2015, ko so se države članice soočile z velikim migracijskim pritiskom.« 

Na zasedanje so poleg ministrov držav članic vabljeni tudi predstavniki Evropske komisije, Evropske službe za zunanje delovanje, agencij Frontex in Europol, Evropskega azilnega podpornega urada ter Koordinatorja EU za boj proti terorizmu.

Po zaključku zasedanja sledi novinarska konferenca ministra Aleša Hojsa in komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson, ki bo fizično v Bruslju, mogoče pa jo bo spremljati na audiovizualnih kanalih Sveta EU in na kanalu EuropeBySatellite.

Več informacij na spletni strani Slovensko predsedovanje Svetu EU 2021.