Skoči do osrednje vsebine

Slovenija - partner Svetovnega tedna vode v Stockholmu

do
Stockholm, Švedska
Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije letos prvič sodeluje kot partner Svetovnega tedna vode v Stockholmu (World Water Week), ki poteka od 23. do 27. avgusta 2021 v virtualni obliki.

Stockholmski svetovni teden vode je eden najbolj uglednih in obiskanih vodnih dogodkov v svetu in letos poteka že tridesetič. Udeležilo se ga bo preko 7.000 predstavnikov iz 130 držav in 120 mednarodnih organizacij. Osrednja tema letošnjega dogodka je voda in podnebne spremembe, s poudarkom na odpornosti ter vrednotenju vode.

Na visokem panelu "Vodna diplomacija za odpornejšo prihodnost" (Water Diplomacy: Navigating a Resilient Future) bo sodeloval v. d. generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič. Na visokem panelu o enakosti spolov na področju vode pa bo govoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Slovenija vodo in vodno diplomacijo postavlja v ospredje zunanjepolitične dejavnosti. Celovit pristop do vode je ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Slovenija je januarja letos, skupaj z Evropsko komisijo, pripravila konferenco z naslovom "Water and Beyond". Aktivnosti in dogodki, kot podlaga predloga sklepov Sveta Evropske unije o vodi, bodo predvidoma sprejeti v času predsedovanja Slovenije Svetu Unije.