Skoči do osrednje vsebine

Novinarska konferenca ob sprejemu ASEF štipendistov pri ministrici dr. Heleni Jaklitsch

Erjavčeva 15, Ljubljana
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch bo na uradu sprejela letošnje ASEF štipendiste. Po sprejemu bo ob 10. 30 uri sledila novinarska konferenca, na kateri bodo poleg ministrice spregovorili predstavniki Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije ASEF, mladi štipendisti in mentorji.

Dr. Jure Leskovec, eden od ustanoviteljev in član odbora direktorjev ASEF bo predstavil programe, prek katerih mladi slovenskih korenin iz sveta prihajajo v Slovenijo, kjer ob spoznavanju domovine svojih prednikov navezujejo tudi profesionalne stike na svojem študijskem ali delovnem področju.

Svoje izkušnje z izmenjavo bo delila ena od letošnjih štipendistk, ki prav te dni v Sloveniji nabira nova znanja in izkušnje. Spregovorila bosta tudi dva mentorja, in sicer dr. Andrej Košmrlj, soustanovitelj ASEF Slovenija in docent na Oddelku za strojništvo in vesoljski inženiring na Univerzi Princeton, ki gosti ASEF štipendiste, ki na izmenjavo prihajajo iz Slovenije ter dr. Jernej Letnar Černič, ASEF mentor v Sloveniji in redni profesor za pravo človekovih pravic, državno pravo in upravno pravo na Evropski pravni fakulteti Nove univerze. 

V letu 2021 je bilo v okviru ASEF štipendijskega programa za obisk Slovenije izbranih 12 izjemnih mladih posameznikov slovenskih korenin, ki živijo v tujini. Osem štipendistov iz ZDA, Kanade, Nemčije in Argentine je trenutno v Sloveniji in bodo prisotni na sprejemu pri ministrici, trije pridejo avgusta ali septembra, zadnji štipendist (iz Avstralije) pa bo obisk najverjetneje izvedel v začetku naslednjega leta.

INFORMACIJE ZA MEDIJE

Novinarska konferenca bo potekala v sejni sobi Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu na Erjavčevi 15, Ljubljana.

Vljudno vas prosimo, da nam svojo udeležbo sporočite najkasneje do četrtka, 22. julija, do 8. ure na elektronski naslov pr.urad.slovenci@gov.si, za kar se vam že vnaprej lepo zahvaljujemo. Za udeležbo je potrebno izpolnjevanje PCT pogojev.

Vabljeni!