Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje ministric in ministrov EU, pristojnih za raziskave

do
Brdo pri Kranju
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec bo v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU na Brdu pri Kranju gostila celodnevno neformalno srečanje ministric in ministrov, pristojnih za konkurenčnost - raziskave.

Osrednji temi srečanja bosta vprašanji, kako prenoviti in okrepiti Evropski raziskovalni prostor in kako zagotoviti uspešno mednarodno sodelovanje v okviru globalnega pristopa k raziskavam in inovacijam. 

Osrednja govorca bosta srečanja bosta:

  • prof. Jean-Pierre Bourguignon, predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), ki bo ministrom predstavil, kakšna znanja bomo potrebovali čez 20 let, osvetlil pa bo tudi pomen znanosti in raziskav za družbo in
  • dr. Maruša Bradač z Univerze v Kaliforniji, priznana raziskovalka, ki bo predstavila pomen globalnega pristopa ter značilnosti, predvsem pa razlike, ameriškega in evropskega raziskovalnega prostora. 

Srečanja se bodo poleg delegacij iz EU, udeležile tudi delegacije iz držav EFTA ter parterji z Zahodnega Balkana. 

Pred prvim plenarnim srečanjem je ob 9.50 uri predvidena izjava ministrice prof. dr. Simone Kustec in evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariye Gabriel, nato bo ob 12. 45 uri sledila novinarska konferenca

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

  • prof. dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport;
  • Manuel Heitor, portugalski minister za raziskave;
  • Anja Karliczek, nemška ministrica za znanost in
  • Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

Predstavniki medijev za udeležbo na dogodku potrebujete medijsko akreditacijo. Vljudno prosimo, da se za podrobne informacije obrnete na uradno govorko MIZŠ Majo Krušič Šega (maja.krusic-sega@gov.si).