Skoči do osrednje vsebine

Kmetijski ministri EU o ekološkem kmetijstvu, dobrobiti živali in prednostnih naloga slovenskega predsedovanja in Akcijskem načrtu za razvoj ekološkega kmetovanja

do
Svet EU, Bruselj, Belgija
Minister dr. Jože Podgoršek bo vodil zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo (AGRIFISH). Ministri EU bodo tokrat obravnavali kmetijske točke.

Na svetu bo najprej predstavljen polletni program dela slovenskega predsedstva z naslovom »Skupaj. Odporna. Evropa.«. Prednostne naloge na področju kmetijstva, gozdarstva, varne hrane ter ribištva se umeščajo med prvi sklop horizontalnih prednostnih nalog (Odpornost in okrevanje Evropske unije. Strateško avtonomna Unija).

Predsedstvo načrtuje sprejem sklepov sveta glede Akcijskega načrta za razvoj ekološkega kmetijstva. Cilj načrta je spodbuditi pridelavo in potrošnjo ekoloških proizvodov do te mere, da se bo do leta 2030 ekološko kmetovanje izvajalo na 25 % kmetijskih zemljišč, predvideva tudi znatno zvišanje ravni ekološke akvakulture.

Svet bo obravnaval tudi točke s področja dobrobiti živali. Komisija bo podala informacijo o postopanju glede Evropske državljanske pobude »Končajmo dobo kletk«, ki poziva k vzpostavitvi sistema reje brez kletk v luči krepitve dobrobiti živali. Avstrija pa bo pozvala k izboljšanju dobrobiti živali pri reji puranov v skladu s Strategijo »od vil do vilic«, francoska in nemška delegacija pa k prepovedi sistematične usmrtitve moških piščancev v sektorju kokoši nesnic.

Ministri bodo razpravljali tudi o aktualnih vidikih v zvezi z mednarodno trgovino s kmetijskimi proizvodi. Preko videokonference je predvidena tudi razprava s sekretarjem Združenih držav Amerike za kmetijstvo Tomom Vilsackom na temo prilagajanja na podnebne spremembe.

Informacije o zasedanju: https://www.consilium.europa.eu/sl/meetings/agrifish/2021/07/19/