Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar se bo udeležil Sveta za zunanje zadeve v Bruslju

do
Bruselj, Belgija.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo v ponedeljek, 12. julija 2021, udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v Bruslju. Zasedanje bo vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

Ministri bodo predvidoma razpravljali o geopolitiki novih tehnologij na temo varnosti in obrambe, ki vključuje tudi kibernetsko varnost. Pri tem bodo predvidoma govorili o priložnostih in izzivih Evropske unije v okviru globalne tekme na področju novih tehnologij, o nadaljnjih korakih Unije na tem področju ter o njenem odnosu do globalnih partnerjev in tretjih držav.

Ministri bodo naslovili tudi vse težje humanitarne, politične in varnostne razmere v regiji Tigray na severu Etiopije ter možne nadaljne korake Unije za prekinitev spopadov in lajšanje humanitarnih razmer. V razpravi o Strateškem kompasu se pričakuje, da bodo zunanji ministri dodatno osvetlili kontekst skupne zunanje in varnostne politike, nekatere horizontalne vidike, kot je integriran pristop, zunanjepolitične vidike partnerstev, povezavo z razvojem civilnega dela skupne varnostne in obrambne politike ter celostnega vključevanja najbolj relevantnih zunanjepolitičnih in strateških vidikov.

Med tekočimi zadevami se bodo ministri med drugim seznanili z razmerami v Afganistanu in s poročilom ob obisku skupine ministrov na Južnem Kavkazu, predvsem glede sodelovanja med Unijo in temi državami. Predvidoma bodo potrjeni tudi sklepi Sveta Evropske unije o povezljivosti ter prioritetah Evropske unije v Generalni skupščini Združenih narodov.

Na kosilu se bo zunanjim ministrom držav članic Evropske unije pridružil izraelski minister za zunanje zadeve Yair Lapid, s katerim bo potekala razprava o razmerah na Bližnjem vzhodu.