Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s predsedniki vlad Višegrajske skupine

Predsedniki vlad Višegrajske skupine (V4) se bodo mudili na delovnem obisku v Sloveniji kot predsedujoči Svetu EU.

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik slovaške vlade Eduard Heger in predsednik češke vlade Andrej Babiš se bodo ob tej priložnosti v Ljubljani srečali s predsednikom vlade Janezom Janšo, in sicer v petek, 9. julija 2021, ob 11. uri.

Osrednje teme plenarnega zasedanja višegrajske četverice, skupaj s slovenskim predsednikom vlade, bodo prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU, konferenca o prihodnosti Evrope, situacija na Zahodnem Balkanu in ostale aktualne evropske teme.

Slovenija ima že vrsto let vzpostavljeno tesno sodelovanje z Višegrajsko skupino na različnih področjih in ravneh. Z omenjenimi državami imamo namreč veliko skupnih interesov, ki izvirajo predvsem iz članstva v EU, geografske umeščenosti in podobne stopnje gospodarskega razvoja. Predsedovanje Višegrajski skupini je s prvim julijem prevzela Madžarska.

Plenarnemu zasedanju voditeljev bosta sledili novinarska konferenca voditeljev vlad ob 13. uri in delovno kosilo v Vili Podrožnik.

Novinarsko konferenco bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu prek vladnih družbenih omrežij (Facebook, Twitter) in spletnega mesta gov.si. Omogočeno bo simultano tolmačenje v vse jezike voditeljev vlad držav, ki bodo na novinarski konferenci sodelovali.

Prenos novinarske konference v slovenskem jeziku bo na voljo na vladnih družbenih omrežjih FB in TW ter na naslovu: https://www.gov.si/neposredni-prenos

Prenos novinarske konference v češkem, madžarskem, poljskem in slovaškem jeziku bo na naslovu: https://www.gov.si/en/live-stream

Lokacija srečanja in novinarske konference: Narodna galerija, Prešernova cesta 24, Ljubljana

***

MEDIJSKI PROGRAM OBISKA:

11.00 Prihodi predsednikov vlad (V4) Madžarske, Slovaške, Poljske, Češke pred Narodno galerijo 

Fototermin za uradne fotografe in uradne snemalce

11.15 Skupinsko fotografiranje predsednikov vlad V4 + Slovenija v Slavnostni dvorani, Narodna galerija

11.20 Plenarno zasedanje predsednikov vlad V4 + Slovenija v Zlati dvorani, Narodna galerija

Fototermin (odprto za medije, 2 poola – najprej snemalci, nato fotografi)

13.00 Novinarska konferenca predsednikov vlad V4 + Slovenija v Slavnostni dvorani, Narodna galerija
jeziki: slovenski, madžarski, poljski, češki, slovaški – simultano tolmačenje, za vsakega predsednika vlade po eno vprašanje

sledi Delovno kosilo v Vili Podrožnik

Fototermin za uradne fotografe in uradne snemalce

***

AKREDITACIJE

Predstavniki medijev boste za spremljanje dogodka potrebovali AKREDITACIJSKO PRIPONKO, zato vas prosimo, da se akreditirate preko spletnega akreditacijskega sistema na spletnem mestu Urada vlade za komuniciranje

Akreditirate se lahko od danes, srede, 7. julija 2021, do četrtka, 8. julija 2021, do polnoči. Naknadne akreditacije ne bodo mogoče.

Akreditacijske priponke boste predstavniki medijev lahko prevzeli v petek, 9. julija 2021, na lokaciji dogodka. Fotografe in snemalce prosimo, da pridete na zbirno mesto (vhod s Cankarjeve ulice) ob 10.30, novinarje pa ob 12.15.

Dogodka se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoje sheme PCT. Prosimo vas, da ves čas spremljanja dogodka dosledno upoštevate vsa priporočila in navodila pristojnih (predvsem nošenje zaščitne maske v zaprtem prostoru, vzdrževanje primerne razdalje in razkuževanje rok).

Za morebitna dodatna vprašanja in pomoč pri postopku akreditiranja sva vam na voljo Sandra Letica Pavčič (051 379 211) in Anja Otavnik (051 391 174).