Skoči do osrednje vsebine

Udeležba ministra dr. Logarja na ministrskem srečanju Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi

do
Antalija, Turčija.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo v četrtek, 17. junija 2021, udeležil srečanja zunanjih ministrov udeleženk Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) v Antaliji. Isti dan bo potekal tudi vrh voditeljev SEECP, minister dr. Logar pa bo opravil tudi dvostranska srečanja.

Na letnem srečanju udeleženk SEECP bodo udeleženci obravnavali napredek v procesu regionalnega sodelovanja in izhod iz krize gospodarstev, ki jih je prizadela pandemija covida-19. Na plenarnih zasedanjih ministrov za zunanje zadeve in vrhu voditeljev SEEC bo potekala razprava o trenutnem procesu evropskega povezovanja in nadaljnjem delu na področju povezljivosti v regiji SEECP in širše, ki je predpogoj za trajnostni razvoj ter regionalne in evropske integracijske procese. Predvidoma bodo sprejeli tudi Strategijo za Jugovzhodno Evropo 2030.

Proces sodelovanja v Jugovzhodni Evropi je bil ustanovljen leta 1996 v Sofiji in predstavlja enega od političnih forumov regionalnega sodelovanja. Poudarja in podpira evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana ter povezovanje, sodelovanje, varnost in stabilnost v regiji. Proces združuje trinajst sodelujočih držav: Albanijo, Bosno in Hercegovino, Bolgarijo, Črno goro, Grčijo, Hrvaško, Kosovo, Severno Makedonijo, Moldavijo, Romunijo, Srbijo, Turčijo in, od leta 2010, Slovenijo.

Z ministrskim srečanjem in vrhom Ankara zaključuje enoletno predsedovanje SEECP v obdobju od 1. julija 2020 do 30. junija 2021. Naslednja predsedujoča bo Grčija.


Informacija za medije:
Informacije o novinarski akreditaciji za novinarje, ki bi želeli v četrtek, 17. junija, 2021, spremljati Proces sodelovanja v Jugovzhodni Evropi.