Skoči do osrednje vsebine

Jutri je četrti svetovni dan čebel - vabilo na dogodke

do
Različne lokacije po Sloveniji in svetu
Jutri bomo po vsem svetu četrtič obeležili svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN na pobduo Slovenije razglasila 20. decembra 2017.
Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči zagotavljanja globalne prehranske varnosti in odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poziva vsakega izmed nas, da se aktivno vključimo, in sicer s sloganom Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele.

Slovenija z razglasitvijo posebnega dneva, posvečenega čebelam in divjim opraševalcem, na globalni ravni pomembno prispeva k ozaveščanju o pomembnosti čebel in divjih opraševalcev. Poleg tega svetovni dan čebel pomembno prispeva k promociji Slovenije, slovenskega čebelarstva in turizma ter k reševanju globalnih problemov – prehodu na trajnostno kmetijstvo ter odpravi revščine in lakote v državah v razvoju. Hkrati svetovni dan čebel nudi priložnost za prenos našega bogatega znanja in tehnologije na področju čebelarstva. Utrjuje tudi svetovni sloves Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države.

  • V Sloveniji se število čebel povečuje in je v letu 2020 znašalo že 213.581 čebeljih družin.
  • Povečuje se število registriranih čebelnjakov, v letu 2020 jih je bilo 15.420.
  • Zanimanje za čebelarstvo narašča, število čebelarjev se povečuje, v letu 2020 jih je bilo 11.293.
  • Povečala se je tudi ozaveščenost javnosti o pomenu čebel in vlogi čebelarstva.

Ključni dogodki na jutrišnji svetovni dan čebel z udeležbo ministra dr. Jožeta Podgorška:

Predstavitev nagrajenih kreativnih zasnov in izdelane nagrade Zlata čebela

10:00   Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob svetovnem dnevu čebel organizira predstavitev nagrajenih kreativnih zasnov in izdelane nagrade Zlata čebela. Na dogodku bodo predstavljeni najboljši predlogi, prispeli na javni natečaj MKGP, na katerem smo izbirali najboljšo inovativno, kreativno zasnovo za izdelavo nagrade Zlata čebela. Izdelano nagrado Zlata čebela avtorja Urha Wiegeleja si bo ob tej priložnosti možno tudi ogledati. pomenu za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje prehranske varnosti, ohranjanje okolja in biotske raznovrstnosti.

Dogodek je odprt za medije, potrebna pa je vnaprejšnja prijava na pr.mkgp@gov.si.

Lokacija: MKGP, Dunajska 22 (velika sejna soba v pritličju), Ljubljana

Mednarodna konferenca FAO v sodelovanju z MKGP (prenos AVK)

13:00   Na povabilo generalnega direktorja FAO Qu Dongyua se bo minister udeležil osrednjega mednarodnega dogodka katerega tema je Angažirajte se: graditev novih temeljih za čebele. Razprava bo opozorila na globalno solidarnost in sodelovanje pri preprečevanju kriz preskrbe s hrano, krepitev odpornosti kmetijstva, preprečevanje degradacije okolja in na zaščito opraševalcev ter tudi na to, kako lahko vsak posameznik prispeva k podpori in zaščiti opraševalcev.

Dogodek je odprt za širšo javnost, potrebna pa je vnaprejšnja prijava na spletni strani FAO.

Panel Veleposlaništva RS v Washingtonu

17:00   Minister dr. Podgoršek bo nagovoril udeležence panela, ki ga organizira Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu v sodelovanju z regionalno pisarno FAO. Osrednja tema dogodka bo Opraševanje dinamičnega gospodarstva: večja vloga opraševalcev pri izboljšanju prehranskih sistemov. Organizatorji želijo opozoriti na edinstvene kmetijske in okoljske izzive, s katerimi se soočamo, ter predstaviti kreativne rešitve za izboljšanje zdravja in trajnosti svetovnega kmetijstva in opraševalcev.

Dogodek je odprt za širšo javnost, potrebna pa je vnaprejšnja prijava na spletni strani FAO.

70. redni občni zbor Čebelarske zveze Slovenije

17:00   Minister dr. Jože Podgoršek se bo udeležil srečanja slovenskih čebelarjev –  70. rednega občnega zbora Čebelarske zveze Slovenije (ČZS). Del programa bodo čebelarji namenili obeležitvi svetovnega dne čebel, kjer bo minister prisoten tudi nagovoril.

Dogodek je zaprt za javnost.

Lokacija: sedež ČZS, Brdo 8, 1225 Lukovica pri Ljubljani

 

Medijem bo poslano zbirno sporočilo za javnost o vseh dogodkih.

Več informacij: