Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik na dvodnevnem obisku v Bruslju

do
Bruselj
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se bo v okviru priprav na predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU 2021 v Bruslju srečal z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom in podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager.

Med dvodnevnim obiskom se bo sestal tudi s predstavniki Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE), predstavniki Generalnega sekretariata Sveta in slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Namen srečanja je predstavitev prioritet slovenskega predsedovanja na področju digitalizacije oziroma digitalnih tehnologij in kibernetske varnosti.

Minister Koritnik bo v pogovorih s predstavniki evropskih institucij poudaril pomen pospešitve razvoja digitalne družbe v Evropski uniji z namenom izkoriščanja razvojnih priložnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja vseh državljanov Evropske unije. Digitalna preobrazba je skupaj z zelenim prehodom eden od dveh ključnih elementov gospodarske prenove Evropske unije. Cilj, da bi Evropa postala okolju prijaznejša, digitalna in odpornejša ter kibernetsko varna, vključuje vodenje digitalne preobrazbe, zlasti na področju podatkov, tehnologije in infrastrukture.

Slovensko predsedstvo bo na področju digitalnih tehnologij in kibernetske varnosti prednostno pozornost namenilo predlogom aktov s področja umetne inteligence, upravljanju podatkov, digitalnih storitev ter varnosti omrežij in informacijskih sistemov.

Program obiska

Sreda, 19. maj 2021

10:00 – 11:00      

Srečanje ministra Koritnika s predsedujočimi Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE).

Lokacija: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU

13:00 – 14:00    

Srečanje ministra Koritnika s Thierryjem Bretonom, komisarjem za notranji trg.

Lokacija: Berlaymont

14:30 – 15:30

Srečanje ministra Koritnika s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu.

Lokacija: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU

Četrtek, 20. maj 2021

10:00 – 11:00

Srečanje z generalnim direktorjem Generalnega direktorata Sveta Evropske unije za promet, energetiko, okolje in izobraževanje (GD TREE) Petrom Javorčikom.

Lokacija: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU

13:30 – 14:30

Srečanje ministra Koritnika z izvršno podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager.

Lokacija: Berlaymont

15:00 – 16:00

Srečanje ministra Koritnika s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Lokacija: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU

Kontakt za predstavnike medijev

Nejc Šporin, svetovalec ministra za odnose za javnostmi (031 778 994 in nejc.sporin@gov.si)

Špela Horjak, Uradna govorka COREPER I na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU (+32 474 98 30 78 in spela.horjak@gov.si)