Skoči do osrednje vsebine

Otvoritveni dogodek Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI)

do
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se bo udeležila uvodnega dela otvoritve Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI).

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO je ustanovila Vlada Republike Slovenije in ima svoj sedež na Institutu Jožef Stefan.

Slavnostna govornika ob otvoritvi bosta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in generalna direktorica UNESCO Audrey Azoulay.

Slavnostnima govornikoma se bodo z nagovori pridružili direktor Instituta Jožef Stefan prof. dr. Boštjan Zalar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Preko spleta bodo na dogodku sodelovali strokovnjaki in raziskovalci iz več kot 50 držav sveta, visoki predstavniki Evropske komisije, predstavniki veleposlaništev akreditiranih v Sloveniji ter predstavniki številnih drugih mednarodnih organizacij in nenazadnje številni predstavniki slovenske strokovne in raziskovalne skupnosti.

IRCAI bo na dogodku predstavil rezultate dejavnosti v prvih šestih mesecih obstoja, priložnosti za sodelovanje in uporabo orodij umetne inteligence, ki podpirajo doseganje ciljev trajnostnega razvoja, razvitih s podporo programskih odborov IRCAI. Cilj je tudi spodbuditi razpravo vseh zainteresiranih strani o temah na presečišču umetne inteligence in trajnostnega razvoja.

Program dogodka zajema pogled na umetno inteligenco z vidika raziskav, njenih učinkov, inovativnih mehanizmov  financiranja, etičnih vidikov, ter zanesljivosti in pristranskosti aplikacij, povezanih s cilji trajnostnega razvoja. Dogodek traja dva dni. 

Dogodek, ki bo potekal na platformi Zoom, bo mogoče spremljati tudi preko spleta