Skoči do osrednje vsebine

Posvet "Etika v znanosti: O čem in zakaj akademska skupnost molči"

Virtualni dogodek
Znanost je imela v družbi dolgo nesporen pozitiven etični predznak. A praksa je pokazala, da tudi znanosti ni imuna na neetične prakse. Ali so raziskovalci in raziskovalke v Sloveniji ustrezno seznanjeni z etiko in integriteto pri svojem delu? Kdo odloča o vprašanjih etike in integritete v Sloveniji in kakšna so merila?

Razprave na temo integritete in etike v znanosti potekajo v Sloveniji že nekaj časa, a ključnih premikov na tem področju še vedno ni. Na spletnem posvetu Komisije za enake možnosti na področju znanosti z naslovom »Etika v znanosti: O čem in zakaj akademska skupnost molči« ponovno odpiramo razpravo na to temo. Opozoriti želimo na nekatere neetične prakse, ki mečejo slabo luč na znanost, znanstvenike in znanstvenice, in zaradi katerih znanost v družbi izgublja ugled in zaupanje. Zaupanje v znanost pa je danes ključnega pomena, saj je znanost nepogrešljiva pri iskanju ustreznih odgovorov na aktualne in pereče družbene izzive.

Program posveta:

Uvodni nagovor

  • prof. dr. Andreja Gomboc (Univerza v Novi Gorici, predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti)
    Uvodne predstavitve:
  • dr. Sašo Dolenc (Kvarkadabra, član Komisije za enake možnosti na področju znanosti)
  • dr. Urša Opara Krašovec (Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti)

Okrogla miza:

  • Jana Javornik, PhD, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (University of Leeds)
  • prof. dr. Gregor Anderluh (direktor Kemijskega inštituta, predsednik Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije)
  • dr. Alma Sedlar (Transparency International Slovenija)
  • prof. dr. Zdravko Kačič (rektor Univerze v Mariboru, predsednik Rektorske konference)
  • prof. dr. Alenka Zupančič (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Spletni posvet bo v živo potekal v četrtek, 4. marca, od 10. do 11.30 ure na povezavi vzivo.sta.si, kjer bo posnetek na voljo tudi za kasnejši ogled.
Sklepni del posveta bo namenjen tudi vašim vprašanjem, ki jih lahko pred ali med posvetom pošljete na e-poštni naslov: klubsta@sta.si.

Pogovor bo vodila Nataša Briški, Metina lista in članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti.

Vljudno vabljeni!