Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Podgorška z Evropskim komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Januszom Wojciechowskim

do
AV dogodek
Minister dr. Jože Podgoršek se bo srečal z Evropskim komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Januszom Wojciechowskim.

Tema pogovora avdiovizualnega srečanja bodo: reforma Skupne kmetijske politike (SKP), trajnostno kmetijstvo in razvoj podeželja v okviru Evropskega zelenega dogovora in v kontekstu odzivanja EU na nepredvidljive dogodke, dolgoročna vizija za podeželska območja (krepitev dialoga med urbanim in ruralnim okoljem, digitalizacija in modernizacija podeželja po meri družinskih kmetij, vloga žensk na podeželju), odziv kmetijstva na spremenjena pričakovanja potrošnikov (označevanje porekla, geografske označbe, tržni standardi), odprava nepoštenih poslovnih praks v verigi preskrbe s hrano v državah EU ter prehod na trajnostne prehranske sisteme za izkoreninjenje lakote in kakovostno prehranjevanje. Na področju gozdarstva bosta spregovorila o vlogi gozdov in gozdarstva pri ohranitvi in razvoju podeželja, o trajnostnem, večnamenskem in sonaravnem gospodarjenju z gozdovi tudi v kontekstu ohranjanja biotske raznovrstnosti gozdov ter o boju proti nezakoniti sečnji in z njo povezani trgovini, ter krčitvi in degradaciji gozdov.


Minister dr. Podgoršek in komisar Wojciechowski bosta pozornost namenila tudi težkim razmeram v sektorju prašičjega mesa, tudi v kontekstu poziva k ukrepanju v tem sektorju, kar je minister dr. Podgoršek, z močno podporo držav članic (17), izpostavil na januarski videokonferenci ministrov za kmetijstvo in ribištvo.


Medijem bo po dogodku posredovano sporočilo za javnost.