Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni spletni dogodek Covid-19: odpiranje podatkov za potrebe Slovenije

spletni dogodek
Virtualni posvet organizira Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z OECD in organizacijo Open Data Charter. Uvodni govorec na dogodku bo minister za javno upravo Boštjan Koritnik.
banner z napovedjo dogodka Covid-19: Opening up data to meet the needs of Slovenia, 2. 2. 2021 ob 17. uri

Napoved spletnega dogodka | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Epidemija virusa covid-19 je pokazala, kako lahko vrzeli v podatkih, povezanih z javnim zdravjem, ovirajo pripravljenost na pandemijo, odzivanje in okrevanje. Te vrzeli so povečale tudi nujnost odpiranja podatkov in potrebo po opredelitvi vrst podatkov, potrebnih v različnih regijah in okoliščinah.

Organizacija Open Data Charter (ODC) in Enota za digitalno upravo in podatke pri OECD sta spodbudila okrepljeno mednarodno sodelovanje, da bi prepoznali širok pomen odprtih podatkov v času pandemije. Zato potekajo srečanja, na katerih tako uporabniki kot »proizvajalci« podatkov skušajo opredeliti tiste podatke, ki bi bili pomembni z vidika potreb, ki jih zanje prinaša epidemija covid-19. Spletna srečanja so namenjena razpravi o največjih vrzelih na področju podatkov ter oblikovanju priporočil, da bi dosegli doslednejši pristop pri objavljanju kakovostnih, primerljivih in zanesljivih podatkov.

Slovenija se z organizacijo spletnega srečanja Covid-19: odpiranje podatkov za potrebe Slovenije pridružuje tem prizadevanjem, saj želi prispevati k oblikovanju smernic za odgovorno odpiranje in doslednost pri objavljanju podatkov za boljše okrevanje in boljšo pripravljenost vlad, podjetij in družbe v primerih novih epidemij.

Srečanje bo organizirano kot spletna delavnica. Uvodnim predstavitvam, predstavitvam mednarodnih izkušenj in splošni razpravi, bo sledila še delavnica, in sicer v dveh manjših skupinah, kjer bodo udeleženci v moderirani razpravi med seboj delili ideje o dveh osrednjih temah:

  • spremljanje širjenja bolezni in zmogljivosti zdravstvenega sektorja,
  • prepoznavanje in razumevanje vpliva na naše skupnosti.

Z uvodnim nagovorom se bo dogodka udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Dogodek, ki bo potekal prek konferenčnega sistema Zoom, je mednarodne narave in bo v celoti potekal v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.