Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo

do
Avdiovizualni dogodek
Minister dr. Jože Podgoršek se bo udeležil prvega letošnjega zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, ki bo potekal v avdiovizualni obliki in od 1. januarja poteka pod predsedstvom Portugalske. Na zasedanju bo Slovenija glede na zaskrbljujoče trenutno stanje na trgu prašičjega mesa pozvala Komisijo k uvedbi ustreznih ukrepov za pomoč sektorju.

Uvodoma bo sicer Portugalska predstavila program dela na področju kmetijstva in ribištva, kot je to ustaljena praksa pri prevzemu polletnega predsedovanja. V okviru kmetijskih točk bo Predsedstvo poročalo o stanju pogajanj na trialogih glede zakonodajnega svežnja o reformi Skupne kmetijske politike. Komisija bo poročala tudi o trenutnem stanju mednarodne trgovine s kmetijskimi proizvodi oziroma sklepanja mednarodnih sporazumov EU s tretjimi državami.

V okviru ribiških točk bodo glede na izstop Združenega kraljestva iz EU, predstavljene smernice za pogajanja glede ribolovnih možnosti za leto 2021 za deljene staleže.

Informacije za medije:

  • predvidoma ob 12.30 uri bomo preko ZOOM aplikacije organizirali izjavo ministra dr. Podgorška za slovenske dopisnike v Bruslju (preko SPBR);
  • medijem bo posredovano tudi sporočilo za javnost.