Skoči do osrednje vsebine

Obisk ministra dr. Logarja na Finskem

do
Helsinki, Finska
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo v četrtek mudil na delovnem obisku na Finskem. V Helsinkih se bo minister srečal z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Pekko Haavistom, in ministrico za evropske zadeve Tytti Tuppurainen. Sprejel ga bo tudi predsednik države Sauli Niinistö. V Evropskem centru odličnosti za hibridne grožnje se bo minister dr. Logar udeležil okrogle mize na temo izgradnje odpornosti proti hibridnim grožnjam in dezinformacijam.

Glavni namen obiska je nadgraditi zelo dobre prijateljske odnose med državama ter okrepiti politični dialog, še posebej v kontekstu predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije v drugi polovici tega leta. Osrednja tema pogovorov bo tako predstavitev prednostnih nalog šestmesečnega programa slovenskega predsedovanja. Slovenijo in Finsko povezuje sorodnost stališč do mnogih evropskih tem, od podpore krepitvi notranjega trga in tako imenovane zelene rasti do spodbujanja digitalizacije.

Nazadnje je zunanji minister Haavisto Slovenijo obiskal septembra 2019, ko je - tudi v vlogi takratne predsedujoče države Svetu EU - nastopil na Blejskem strateškem forumu. Ob tej priložnosti se je srečal tudi s slovenskim političnim vrhom.