Skoči do osrednje vsebine

5. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini

do
Mesec znanosti 2020 bomo zaključili s 5. Simpozijem slovenskih raziskovalcev v tujini, ki ga tudi leto soorganiziramo z društvom VTIS. Tokratni simpozij bo potekal dva dni (21. in 22. december 2020) in bo organiziran kot spletni dogodek z uporabo različnih spletnih platform in orodij, zato verjamemo, da bomo na takšen način omogočili aktivno sodelovanje še večjemu številu slovenskih raziskovalk in raziskovalcev iz tujine.

Simpozij bo razdeljen na osrednjo okroglo mizo, na kateri bomo tokrat z različnimi sogovorniki naslovili vprašanje rabe angleškega jezika pri raziskovalnem delu, ter 5 tematskih panelov. V okviru tematskih panelov nameravamo nasloviti nekatere aktualne (virologija, fizika in astronomija) ter brezčasne (etika, kulturna dediščina) teme in vsebine.

V okviru tematskih panelov bomo organizirali tudi razpravo na temo izhodišč predloga nove Raziskovalne in inovacijske strategija 2021-2030, kjer se bomo primarno osredotočili na vprašanja kariernega razvoja raziskovalk in raziskovalcev (naprimer mobilnosti in kroženje raziskovalk in raziskovalcev, plačni sistem), krepitve odličnosti in internacionalizacije.

Na vsakem tematskem panelu bodo priznani slovenski raziskovalci v tujini predstavili svoje raziskovalno delo. Panelom bodo predsedovali raziskovalci ter profesorji iz univerz in raziskovalnih inštitutov v Sloveniji. Na dogodku bodo predstavljene tudi štipendijske priložnosti Fundacije ASEF, hkrati pa bo na voljo veliko priložnosti za navezovanje novih stikov in za pogovore o morebitnem znanstvenem sodelovanju. 

Podrobnejše informacije o dogodku bodo na voljo v kratkem.