Skoči do osrednje vsebine

Obisk ministra dr. Logarja v Rimu in Vatikanu

do
Rim in Vatikan, Italija
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar bo 10. decembra na obisku v Rimu, kjer se bo srečal z ministrom za zunanje zadeve Italijanske republike Luigijem Di Maiom. Naslednji dan bo minister nadaljeval obisk pri Svetem sedežu.

Pogovori bodo namenjeni pregledu dvostranskih srečanj v letu 2020, med katerimi izstopa obeležitev stoletnice požiga Narodnega doma v Trstu 13. julija in dogovor o vrnitvi poslopja slovenski manjšini. V tem kontekstu bodo obravnavana tudi druga aktualna vprašanja slovenske manjšine v Italiji. Ministra bosta izmenjala stališča tudi o ukrepih za soočanje s pandemijo covida-19, posebej glede aktualnih razprav na ravni Evropske unije. Pogovori bodo potekali tudi o regionalnem sodelovanju, sodelovanju na Jadranu, v EU makroregionalnih strategijah in drugih regionalnih okvirjih. Minister dr. Logar bo predstavil tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici naslednjega leta.

Minister dr. Logar bo obisk v petek, 11. decembra 2020, nadaljeval pri Svetem sedežu. Sestal se bo z gostiteljem, tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, sprejel ga bo tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin. Predvideni so pogovori o aktualnih razmerah v Evropi in svetu. Poudarek bo na humanitarnih vprašanjih, zaščiti najbolj ranljivih družbenih skupin, pomenu boja proti revščini in zagotavljanju trajnostnega razvoja.

Minister dr. Logar se bo udeležil tudi avdience pri papežu Frančišku za člane slovenske delegacije, ki v letošnjem letu pripravlja božično drevo na Trgu svetega Petra. V popoldanskih urah bo zunanji minister slavnostni govornik na slovesni osvetlitvi božičnega drevesa.

Ob robu obiska je predvideno srečanje ministra dr. Logarja z Davidom Beasleyem, izvršnim direktorjem Svetovnega programa za hrano s sedežem v Rimu. Svetovni program za hrano je letošnji prejemnik Nobelove nagrade za mir.