Skoči do osrednje vsebine

Minister mag. Tonin se bo udeležil neformalnega zasedanja ministrov EU za obrambo

Ljubljana
Zasedanje Sveta za zunanje zadeve (Foreign Affairs Council - FAC) v sestavi ministrov za obrambo, ki bo potekalo v obliki avdio-video konference, bo namenjeno oceni napredka pri nekaterih ključnih obrambnih pobudah EU.

Ministri bodo razpravljali o strateškem pregledu stalnega strukturnega sodelovanja (Permanent Structured Cooperation - PESCO), katerega cilj je posodobiti in okrepiti zaveze ter zagotoviti smernice za naslednjo fazo PESCO v letih 2021-2025. Ministri za obrambo bodo na zasedanju predvidoma potrdili sklepe Sveta glede strateškega pregleda PESCO. Tema zasedanja bo tudi strateški kompas in njegovi štirje stebri. Države članice so pred časom že podale svoje ocene glede analize ogroženosti, ki predstavlja prvi steber Strateškega kompasa, zato naj bi se ministri tokrat osredotočili na razpravo glede skupne analize groženj in pomembnost političnega zavedanja za evropsko varnost in obrambo.

Predvideno je tudi, da bodo predstavniki Evropske službe za zunanje delovanje (European External Action Service – EEAS) poročali glede misij in operacij EU, predvsem o EUTM Mali, EUNAVFOR MED IRINI, kot tudi o strukturi za poveljevanje oziroma nadaljnjem razvoju zmogljivosti za načrtovanje in izvedbo misij ter vzpostavitvi finančnega mehanizma Evropskega mirovnega sklada (European Peace Facility - EPF). Ob robu zasedanja bo potekal tudi usmerjevalni odbor Evropske obrambne agencije.