Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Sveta Evropske Unije za kmetijstvo in ribištvo

do
Svet Evropske Unije, Luksemburg
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se bo udeležil zasedanja ministrov, pristojnih za kmetijstvo in ribištvo. Tokrat bodo na dnevnem redu tako kmetijske kot tudi ribiške točke.

V okviru kmetijskih vsebin bo predsedstvo skušalo doseči splošni pristop glede zakonodajnega svežnja o reformi Skupne kmetijske politike za obdobje po letu 2020. To bi omogočilo začetek pogajanj z Evropskim parlamentom, pod pogojem, da slednji sprejme svoje stališče v obliki poročila na plenarnem zasedanju še ta mesec.

V okviru ribiških točk bo predsedstvo skušalo doseči politični dogovor glede ribolovnih možnosti za Baltsko morje za prihodnje leto, predvidoma pa bo opravljena izmenjava pogledov glede odprtih vprašanj v pogajanjih med EU in Norveško o ribolovu za ribolovno leto 2021.

Na zasedanju naj bili sprejeti tudi Sklepi Sveta EU o Strategiji »od vil do vilic« za pravičen, zdrav in okolju prijazen prehranski sistem. Gre za politična sporočila Sveta na strateški dokument, ki izhaja iz Evropskega zelenega dogovora in prinaša prehod na trajnostne sisteme pridelave in predelave hrane.

Predvidena je novinarska konferenca (preko povezave Zoom) – podrobnejše informacije o terminu in povezavi sledijo naknadno!