Skoči do osrednje vsebine

3. Tradicionalni hackathon odprtih podatkov - Življenje s podnebnimi spremembami

do
spletni dogodek
Vabljeni k spremljanju hackathona, ki bo ta vikend, 26. in 27. septembra.

Se spomnite zadnjega belega božiča? Pomladi, ko so se prebujali popki, ki so se v nekaj tednih razvili v lepe in zdrave plodove in sadeže? Ali pa poletnih temperatur, ki smo jih mirno lahko preživeli v betonski džungli in brez klimatske naprave?
Pozimi se lahko sončimo, spomladi nas pretresajo mraz, žledolom, visoke temperaturne razlike, zadnjih nekaj poletij pa spremljajo dež in poplave ter na drugi strani neznosna vročina in suša, kar povzroča uničujoče nevihte in požare. Večkrat letno je prepovedano zalivanje vrtov ter pranje avtomobilov s pitno vodo. Slovenija je ena izmed redkih držav, kjer je vode v izobilju in kjer se še ne zavedamo problema pomanjkanja vode.
Grafični prikaz - Letni prihranek izpustnih toplogrednih plinov od najmanjšega do največjega v letu 2017

Grafični prikaz - Letni prihranek izpustnih toplogrednih plinov od najmanjšega do največjega v letu 2017 | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Pridružite se nam in spremljajte informacijski izziv, v katerem bomo na osnovi odprtih podatkov Agencije za okolje in Direkcije za vode iskali odgovore na vprašanje; Kaj lahko danes naredimo, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije?

13 ekip bo iskalo rešitve in odgovore na enega od izzivov:

  1. Pomoč pri vzpostavitvi boljšega odnosa do vodnih zalog ter soočanje s sušo.
  2. Strateška igra podnebnih sprememb – kako blažti podnebne spremembe in kako se jim prilagajati.
  3. Soočanje s poplavami – da nas ne poplavi ter kam in kako z viški vode.

Hackathon bo potekal kot spletni dogodek (online) v soboto in nedeljo, 26. in 27. septembra 2020. Začetek bo v soboto, 26. septembra ob 9. uri.

Podrobnosti o hackathonu, izzivih, nagradah za najboljše rešitve in še mnogo zanimivega, lahko najdeš na spletni strani.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite in spremljate dogodek. Delo bo potekalo na MS Teams tako, da se bodo prav vsi udeleženci družili v t.i. Glavni sobi (tam bo možno spremljati uvodne nagovore, pa navodila vsem udeležencem, vmesni program ter tudi zaključke), delo ekip in njihovih mentorjev ter komisije pa bo potekalo ločeno. Glavna soba bo ves čas odprta in bo delovala od sobote (od 8:00 zjutraj), do nedelje (do 22:00 zvečer).

V sobo bo možno vstopati brez odobritve.

Join Microsoft Teams Meeting

Learn more about Teams | Meeting options

 

Zakaj hackathon »Življenje s podnebnimi spremembami«?

V Sloveniji se je podnebje v zadnjih šestdesetih letih močno spremenilo. Povprečna temperatura zraka se je povišala za 2 °C, na zahodu države imamo manj padavin, manj je snega.

Vedno pogosteje se srečujemo z obema hidrološkima ekstremoma, s sušami in s poplavami.

Projekcije kažejo, da se bo podnebje tudi zaradi naših dejavnosti tekom stoletja še naprej spreminjalo. Vedno pogosteje se bomo soočali z daljšimi in močnejšimi vročinskimi valovi in s sušami.

Bolj pogoste bodo izjemno močne padavine, v zimskem času bomo imeli vedno manj snežne odeje.

Kako velike bodo te spremembe konec stoletja, je odvisno tudi od odločitve prav vsakega od nas.