Skoči do osrednje vsebine

Javni posvet o prenovljeni trgovinski politiki za močnejšo Evropo

do
Virtualno okolje preko spletne platforme Congress Rental Network.
Predstavništvo Evropske komisije in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v ponedeljek, 7. septembra 2020, ob 10. uri, na Predstavništvu Evropske komisije v Ljubljani organizirata javno posvetovanje o prenovljeni trgovinski politiki za močnejšo Evropo.

Trgovinska politika EU ima namreč ključno vlogo v celovitem odzivu gospodarske politike na krizo, zato jo je potrebno ustrezno oblikovati.

Vljudno vas vabimo, da se nam 7. septembra pridružite in vključite v spletno razpravo ob 10.00 uri.

Dogodek po potekal v virtualnem okolju preko spletne platforme Congress Rental Network, ki v primeru tolmačenja omogoča enostavno preklapljanje med jeziki. Zagotovljeno bo simultano tolmačenje (angleščina – slovenščina). Dogodek bo moderiral Tine Kračun (Inštitut za strateške rešitve).

Pozor: spletna mesta so omejena, sodelovanje na posvetu bo možno le ob prijavi do zapolnitve prostih mest. Prijavite se lahko tukaj

Podrobnejša tehnična navodila, druge podrobnosti in povezavo bomo poslali v dneh pred dogodkom tistim udeležencem, ki bodo potrdili prisotnost s spletno prijavo na dogodek. Za to platformo na osebnem računalniku potrebujete le brskalnik (Chrome ali Edge) in z naše strani posredovano povezavo do posveta.

Posvetovanje o pregledu trgovinske politike Evropske Unije

Evropska komisija je 16. junija pričela obsežen pregled trgovinske politike Evropske unije, vključno z javnim posvetovanjem, da bi pridobila mnenja Evropskega parlamenta, držav članic, deležnikov in civilne družbe. Cilj Komisije je oblikovati soglasje glede sveže srednjeročne usmeritve trgovinske politike Evropske unije, ki bo obravnavala najrazličnejše nove svetovne izzive in upoštevala izkušnje, pridobljene v koronavirusni krizi.

Močna Evropska unija potrebuje močno trgovinsko in naložbeno politiko, ki bo podpirala okrevanje gospodarstva, ustvarjala kakovostna delovna mesta, ščitila evropska podjetja pred nepoštenimi poslovnimi praksami doma in v tujini ter zagotavljala skladnost s širšimi prednostnimi nalogami na področjih trajnostnosti, podnebnih sprememb, digitalnega gospodarstva in varnosti.

Posvetovanje obravnava vse teme, povezane z evropsko trgovinsko politiko, pri čemer so posebej izpostavljeni:

  • gradnja odpornega in trajnostnega gospodarstva Evropske unije po koronavirusu,
  • preoblikovanje Svetovne trgovinske organizacije,
  • ustvarjanje svetovnih trgovinskih priložnosti za podjetja in zlasti mala in srednja podjetja,
  • do največje možne mere povečati prispevek trgovinske politike k reševanju ključnih svetovnih izzivov, kot so podnebne spremembe, trajnostni razvoj ali digitalni prehod,
  • krepitev trgovinskih in naložbenih odnosov s ključnimi trgovinskimi partnerji,
  • izboljšanje enakih konkurenčnih pogojev in zaščita evropskih podjetij ter državljanov in državljank. 

Več informacij je na voljo v obvestilu o posvetovanju, kjer je navedenih tudi trinajst vprašanj za udeležence.

Posvetovanje traja do 15. septembra 2020. Rezultati bodo vključeni v sporočilo, ki bo objavljeno proti koncu leta 2020.

Program posveta

Uvodoma bosta vodja Predstavništva Evropske komisije v Ljubljani Zoran Stančič in glavni svetovalec na generalnem direktoratu Evropske komisije za trgovino Ignacio Garcia Bercero predstavila posvetovanje o pregledu trgovinske politike Evropske unije. Državni sekretar ministrstva za ekonomski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa bo predstavil ključne poudarke Republike Slovenije, povezane s predlaganimi spremembami trgovinske politike.

V nadaljevanju bo svoje stališče podalo še 5-6 aktivno vabljenih slovenskih deležnikov, in sicer predstavnikov gospodarskih združenj, nevladnih organizacij, podjetij in akademske sfere, vpetih in aktivnih na področju mednarodne trgovine.

Sledila bo razprava, v katero se lahko vključite tudi drugi deležniki, ki se ukvarjate s področjem mednarodne trgovine. Zaradi časovne omejenosti prosimo, da ste v predstavitvi kratki in jedrnati ter predstavite čimbolj konkreten pogled, usmerjen v prihodnje potrebne korake na ravni EU.

V kolikor želite, nam lahko kakršnakoli vprašanja posredujete tudi vnaprej na elektronska naslova: comm-rep-lju@ec.europa.eu in eutrade.mg@gov.si.

Ker zaradi časovne omejitve verjetno ne bo možno podati vseh stališč in mnenj ter se dotakniti vseh vprašanj, ste vsi deležniki vabljeni, da svoj prispevek (lahko v slovenskem jeziku) posredujete na spletišče javne razprave. Evropska komisija bo proučila vsak prispevek.