Skoči do osrednje vsebine

Videokonferenca ministrov pristojnih za raziskave in inovacije

do
Hrvaško predsedstvo bo v torek, 7. aprila, organiziralo videokonferenco ministrov pristojnih za raziskave in inovacije. Ministri in ministrice, med njimi tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, se bodo osredotočili na vprašanje, kako naj se raziskovalna politika odzove na to in prihodnje krize s kratkoročnimi, srednjeročnimi in dolgoročnimi ukrepi. Prav tako se bodo posvetili vprašanju, kako naj bodo ukrepi držav članic in EU pri tem najbolje koordinirani.

Evropska unija je že sprostila finančna sredstva v višini skoraj 200 milijonov evrov za pospešitev raziskav, ki bi omogočila čim prejšnjo izdelavo zdravila za zdravljenje COVID-19. V drugem koraku pa je preko koordinacije generalnih direktorjev za raziskave pripravila pregled vseh nacionalnih ukrepov, nato pa še osnutek akcijskega načrta nadaljnjih ukrepanj "ERAvsCorona".

Pričakovati je, da se bodo ministri na zasedanju v torek dotaknili tudi vprašanja uporabe drugih programov, in predvsem sredstev strukturnih skladov za povečanje vlaganj v raziskave in inovacije v boju z virusom SARS-CoV-2 in drugimi virusi. Ministri naj bi tudi naslovili, kako v prihodnje zagotoviti večjo vlogo znanosti in znanstvenikov pri sprejemanju odločitev za odzivanje na krizo in pripravljenostjo na naslednje.

Informacije za medije: ob cca. 18. uri, po koncu zasedanja bomo organizirali izjavo ministrice dr. Kustec za slovenske dopisnike v Bruslju preko Viber aplikacije (pokliče Jernej Kovač, tiskovni predstavnik SPBR). Posredovali bomo tudi sporočilo za javnost.


Več informacij za medije: https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/compet/2020/04/07/