Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Miro Cerar na delovnem obisku v Solunu

do
Solun
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se bo na povabilo ministra za zunanje zadeve Grčije Nikosa Dendiasa v Solunu, 24. februarja 2020, udeležil dogodka na visoki ravni z naslovom "Od Soluna do Zagreba".

Namen srečanja je podpora regiji ob zastoju glede širitve in nov zagon evropski perspektivi Zahodnega Balkana v luči priprave nove širitvene metodologije in pred vrhom EU-Zahodni Balkan, ki bo potekal maja 2020 v Zagrebu, v okviru predsedovanja Hrvaške Svetu EU.

Grčija si pri zagotavljanju evropske perspektive regije ZB pripisuje posebno mesto, posebej ker je med svojim predsedovanjem Svetu EU v letu 2003 v Solunu pripravila zasedanje Evropskega sveta, ki je regiji Zahodnega Balkana podelil jasno evropsko perspektivo in možnost napredovanja do polnopravnega članstva v EU.

Naslov dogodka 'Od Soluna do Zagreba' povzema zgodovinsko sosledje vrha EU-Zahodni Balkan, ki je potekal v letu 2000 v Zagrebu, ko je regija v valu demokratičnih sprememb po vzoru evropskih sporazumov za vzhodno Evropo pridobila možnost sklepanja stabilizacijsko-pridružitvenih sporazumov z EU ter zasedanja Evropskega sveta v Solunu v letu 2003, ki je bil logična nadgradnja tega vrha in obenem jasno sporočilo zaveze EU do regije pred veliko širitvijo EU v letu 2004.

Skladno z zaključki Evropskega sveta iz oktobra 2019, naj bi se voditelji EU do zagrebškega vrha EU-ZB odločili o pričetku pridružitvenih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Grčija se je v okviru razprave o predlogu nove širitvene metodologije odločila v Solun povabiti države širše regije Zahodnega Balkana.

Grčija pripravlja dogodek z udeležbo ministrov za zunanje zadeve iz regije Zahodnega Balkana (vključno s Kosovom), držav članic EU iz regije (Grčija, Bolgarija, Romunija, Italija, Hrvaška, Slovenija) ter predstavniki EU (EEAS, EK).