Skoči do osrednje vsebine

Udeležba ministra dr. Cerarja na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

do
Bruselj
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se bo udeležil rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve (FAC).

Ob 9.30: Svet EU za zunanje zadeve (FAC)

Ministri za zunanje zadeve, ki jim predseduje visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell, bodo opravili razpravo o trenutnem stanju na Bližnjem Vzhodu, Sahelu, Venezueli in Zahodnem Balkanu. Razpravljali bodo tudi o dogajanju v Libiji. Na preteklih dveh zasedanjih so ministri izrazili zaskrbljenost nad zaostrovanjem krize v regiji in se zavzeli za angažiranje EU z namenom umiritve razmer. Ministri pa bodo izmenjali mnenja tudi o odnosih EU do Afrike v pričakovanju nove strategije EU do Afriki, ki jo pripravlja Evropska komisija. Na delovnem kosilu pa bodo z indijskim zunanjim ministrom Subrahmanyamom Jaishankarjem razpravljali o odnosih z Indijo v luči prihajajočega vrha EU - Indija, ki bo 13. marca 2020.

Zasedanja se bo udeležil minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

Dnevni red in gradiva Sveta EU za zunanje zadeve 

Ob 14.30: Donatorska konferenca o Albaniji

Kraj: stavba Charlemagne

Po potresu, ki je Albanijo prizadel 26. 11. 2019 je Evropska komisija sklicala donatorsko konferenco za pomoč Albaniji. Na konferenci naj bi udeleženci napovedali prispevke za obnovo v potresu prizadetih območij v Albaniji. Udeležili naj bi se je predstavniki držav EU in Zahodnega Balkana ter drugih držav, predstavnik mednarodnih organizacij in mednarodnih finančnih institucij, vključno z OZN in Svetovno banko. Konferenco bo vodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, navzoč pa bo tudi albanski premier Edi Rama.

Konference se bo udeležil zunanji minister dr. Miro Cerar, ki bo na konferenci napovedal pomoč Slovenije Albaniji v višini 300.000 EUR, ki bo namenjena izvedbi humanitarno-razvojnega projekta izgradnje šole v Albaniji preko Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj (CMSR).

O donatorski konferenci

Informacije za medije:

Ob cca. 12.20: izjava ministra dr. Cerarja za medije

Kraj: slovenska PRESS soba, stavba Sveta Justus Lipsius