Skoči do osrednje vsebine

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se bo na povabilo predsedujoče Srednjeevropski pobudi (SEP) Italije v imenu Vlade Republike Slovenije udeležil vrha predsednikov vlad držav članic te pobude, ki bo potekal 19. decembra 2019 v Rimu.

do
Rim
Predsedniki vlad držav članic pobude se bodo na zasedanju osredotočili na vlogo vseh držav članic pri spodbujanju povezljivosti med različnimi integracijskimi procesi v jugovzhodni Evropi. Razpravljali bodo o ustreznih odzivih na izpostavljene aktualne vsebine, predvsem na vpliv migracij, problematiko zaposlovanja in izseljevanja mladih ter kulturno in znanstveno sodelovanje. Z vrhom SEP, ki letos obeležuje 30. obletnico, želi Italija prispevati k izmenjavi mnenj o širitvenem procesu, prihodnosti EU ter sedanjih izzivih za regije, ki so pomembni za celotno Evropo.

Slovenija poudarja pomembno vlogo SEP v zgodovini evropskih integracijskih procesov in pri odpiranju evropske perspektive novim članicam. Pomen pobude vidi v podpori ne-članicam EU, v reformnem procesu evro integracije, v obliki prenosa izkušenj in sofinanciranja projektov, s katerimi krepijo svoje zmožnosti sprejemanja evropskih standardov, in splošno stabilnost. S sodelovanjem in povezljivostjo znotraj in izven Zahodnega Balkana ter do držav Vzhodnega partnerstva, pobuda namreč prispeva k uresničevanju evropske ideje v svojem celotnem geografskem prostoru.

Program za medije

19. december 2019

10.00 – 10.20: Sprejem vodij delegacij

10.25: Skupinsko fotografiranje

10.30: Otvoritveni nagovor predsednika vlade Italijanske republike Giuseppeja Conteja na zasedanju predsednikov vlad držav članic Srednjeevropske pobude

Kraj: Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike, Piazzale della Farnesina 1, Rim

INFORMACIJA ZA MEDIJE:

Zainteresirani novinarji in snemalci se lahko akreditirajo po navodilih Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike, tako da se prijavijo ONLINE preko povezave https://portaleaccreditamento.esteri.it oziroma pošljejo elektronsko sporočilo na accreditamentostampa@esteri.it (tel. +39 06 3691 3432-8573-8210), ki mu priložijo verbalno noto Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu (kontakt veleposlaništva: sloembassy.rome@gov.si, tel:+ 39 06 45 431 160).

Podrobnejše informacije: SEP.