Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo na mednarodnem forumu fundacije za Mir in šport

do
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se bo na povabilo predsednika fundacije za Mir in šport Joëla Bouzoua ter podpredsednika Dididerja Drogbaja 11. in 12. decembra udeležil mednarodnega foruma fundacije za Mir in šport v Monaku.

V okviru foruma bo tudi ministrska okrogla miza na temo Izobraževanje za trajnostni mir skozi šport. Udeleženci bodo razpravljali o izzivih, s katerimi se soočajo posamezne države na tem področju in predstavili, kako jih rešujejo na nacionalni ravni.

Minister dr. Pikalo bo v okviru ministrske okrogle mize predstavil slovenske ukrepe in dobre prakse na področju krepitve udeležbe v športu skozi izobraževanje. Republika Slovenija je na tem področju med vodilnimi državami na svetu, saj učencem v okviru izobraževalnega procesa zagotavlja pet ur gibanja tedensko. Slednje je tudi eden glavnih dejavnikov za povečevanje redne športne aktivnosti celotne populacije.

Ustanovitelj in pokrovitelj fundacije za Mir in šport je monaški princ Albert II. Forum fundacije pa je eden pomembnejših dogodkov za vse, ki sodelujejo v gibanju za mir skozi šport. Udeležujejo se ga odločevalci iz 110 držav, športni voditelji, najboljši športniki ter odločevalci Unesca, Združenih narodov in Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Fundacija je tudi članica Razširjenega delnega sporazuma za šport (EPAS) Sveta Evrope, v okviru katerega bo Slovenija jeseni leta 2020 gostila konferenco ministrov, pristojnih za šport.