Skoči do osrednje vsebine

Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Po slovenskih vrtcih, šolah in drugih institucijah bo potekal Tradicionalni slovenski zajtrk, ki tudi letos poteka na dan slovenske hrane. Vlada RS je namreč leta 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo na vsak tretji petek v novembru. Ena izmed pomembnih aktivnosti tega dneva je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami letos izvajali že osmo leto zapored.

Z razglasitvijo dneva slovenske hrane dajemo pomemben pečat hrani iz lokalnega okolja, ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter uživanju le-te, ter o zajtrku, kot pomembnemu dnevnemu obroku za zdrav način življenje in prehranjevanja.

MKGP bo na ta dan v avli poslovne stavbe organiziral tudi tradicionalno tržnico lokalnih ponudnikov kmetijskih in živilskih proizvodov.

Aktivnosti vodstva MKGP na dan slovenske hrane:

8.00  Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga bodo pripravili vrtičkarji. - UDELEŽBA MINISTRICE ODPADE

Lokacija: Vrtec Ptuj, enota Podlesek, Med vrti 2a, Ptuj

11.00 Ob dnevu slovenske hrane se bo ministrica dr. Aleksandra Pivec udeležila predstave, ki so jo ob tej priložnosti pripravili učenci. - UDELEŽBA MINISTRICE ODPADE

Lokacija: OŠ Danile Kumar, Ljubljana

7.30 Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se bo udeležil tradicionalnega slovenskega zajtrka z učeni OŠ Vodice ter nato z otroci v Vrtcu Vodice (8.30).

Lokacija: OŠ Vodice in Vrtec Vodice

10.00 Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se bo v okviru dneva slovenske hrane udeležil obeležitve 140. obletnice poimenovanja kranjske čebele.

Lokacija: OŠ Stična

7.45 Državni sekretar Damjan Stanonik se bo udeležil tradicionalnega slovenskega zajtrka v vrtcu in šoli, ki delujeta v okviru Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (CIRIUS).

Lokacija: CIRIUS Vipava, Vojkova ulica 33

O lokacijah udeležbe drugih vidnejših predstavnikov države bomo medije obvestili naknadno. Več o dnevu slovenske hrane in projektu tradicionalni slovenski zajtrk na: www.tradicionalni-zajtrk.si, spremljate pa lahko tudi FB.