Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar bo v Ženevi predstavil stanje človekovih pravic v Sloveniji v okviru Univerzalnega periodičnega pregleda

do
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se bo 12. novembra 2019 v Ženevi udeležil zasedanja delovne skupine za univerzalni periodični pregled Sveta OZN za človekove pravice, na katerem bo slovenska delegacija tretjič predstavila nacionalno poročilo o stanju človekovih pravic v Sloveniji in odgovarjala na vprašanja delegacij.

Gre za 3. krog Univerzalnega periodičnega pregleda stanja človekovih pravic, v katerem je Slovenija v nacionalnem poročilu predstavila napredek v zadnjih petih letih. V slovenski delegaciji pod vodstvom ministra dr. Cerarja bosta tudi namestnica vodje delegacije državna sekretarka na Ministrstvu za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo dr. Tanja Kerševan Smokvina. Dokumenti, ki so podlaga za slovenski zagovor poročila so dostopni na naslednji spletni povezavi:

https://www.ohchr.org/EN/HRBodies/UPR/Pages/SIindex.aspx

Univerzalni periodični pregled stanja človekovih pravic je mehanizem Sveta OZN za človekove pravice, v katerem se v štiri do petletnih ciklih pregleda stanje človekovih pravic v vseh 193 članicah OZN. Med leti 2016 in 2020 poteka tretji krog poročanja. Univerzalni periodični pregled je edinstven mednarodni mehanizem, v katerem si države zastavljajo medsebojna vprašanja o stanju človekovih pravic in podajajo priporočila za njegovo izboljšanje. Slovenija je aktivno sodelovala pri vzpostavitvi tega mednarodnega mehanizma, ki je velik dosežek mednarodne skupnosti, saj prispeva k spodbujanju spoštovanja in uresničevanja človekovih pravic po vsem svetu. 

Program obiska:

12. november 2019

08.30: prihod delegacije v Dvorano XX Sveta OZN za človekove pravice

09.00 – 12.30: plenarno zasedanje, nastopi vodij delegacij

12.40: skupinska fotografija

12.45: video izjava za javnost / možnost tiskovne konference

Lokacija: Ženeva, Švica

INFORMACIJA ZA MEDIJE

Celoten nastop slovenske delegacije bo dostopen na naslednji spletni povezavi:

http://webtv.un.org/meetings-events/human-rights-council/