Skoči do osrednje vsebine

Novinarska konferenca ob vzpostavitvi Programa Aleša Debeljaka za povezovanje slovenskega znanja in inovacij

do
V ponedeljek, 11. novembra, ob 11. uri organiziramo novinarsko konferenco ob vzpostavitvi Programa Aleša Debeljaka za povezovanje slovenskega znanja in inovacij.

Novinarsko konferenco ob vzpostavitvi Programa Aleša Debeljaka za povezovanje slovenskega znanja in inovacij organiziramo skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) in bo v ponedeljek, 11. novembra, ob 11. uri v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana).

Program Aleša Debeljaka bo omogočal vrnitev mlajših znanstvenic in znanstvenikov iz tujine. Zaprosili bodo lahko za raziskovalni projekt, ki bo omogočal zaposlitev v Republiki Sloveniji in kril stroške vzpostavitve raziskovalne ekipe v trajanju do treh let v višini 100.000 evrov letno. Program bo enakomerno zajel vse znanstvene vede. 

Skupno bo v prvem razpisu za projekte programa Aleša Debeljaka na voljo 1,2 milijona evrov. 
Program Aleša Debeljaka bo vključen v javni razpis za raziskovalne projekte, ki ga vsako leto izvaja ARRS. Prve prijave na Program Aleša Debeljaka bodo možne že letos, prvi znanstvenice in znanstveniki, ki bodo pridobili projekte pa se bodo lahko v Slovenijo vrnili že julija 2020.

Govornice in govorniki:

  • gospa Erica Debeljak;
  • dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport;
  • dr. József Györkös, v. d. direktorja ARRS;
  • dr. Marina Klemenčič, predstavnica društev VTIS in Mlada akademija ter fundacije ASEF.